Ny i styrelsen? Tänk på det här

Om du är ny i bostadsrättsföreningens styrelse kanske du undrar vad du behöver tänka på. Här får du några råd och tips.

Det viktigaste av allt är förstås att få en ordentlig introduktion i arbetet, till exempel genom ett separat möte med styrelseordföranden eller någon annan ledamot.

Ett annat sätt är att ni i styrelsen avsätter tid på första mötet efter stämman där ”gamla” styrelseledamöter går igenom hur just din förening arbetar. Att dela upp arbetsuppgifterna mellan sig underlättar ofta styrelsearbetet, men tänk på att ledamöterna oavsett uppgifter i princip har lika stort ansvar. I ordförandens uppgifter ingår dock att kalla till och leda styrelsemötena samt öppna föreningsstämman. En annan uppgift är att delegera och fördela arbetet. På så sätt kan var och en ha sina egna ansvarsområden. 

Sedan kan det vara lämpligt att ta en rundtur i husets olika utrymmen med någon annan i styrelsen och se var allt finns. Det gäller även det som är  bakom kulisserna”, sådant som en vanlig medlem inte får se – ett bra sätt att lära känna fastigheten.

En viktig sak att tänka på är tystnadsplikten, att styrelsens ledamöter och suppleanter inte får berätta för andra vad som diskuteras inom styrelsen. Ledamöter får ibland veta sådant som kan skada föreningen och enskilda medlemmar om det sprids. Alltså gäller att alla i styrelsen ska vara försiktiga med information som de känner till. Samma sak gäller för revisorerna. 

Det är förstås mycket att sätta sig in i som ny i styrelsen. På bostadsratterna.se finns omfattande information och artiklar i olika ämnen att ta del av. Så ett bra tips är att utnyttja medlemskapet i Bostadsrätterna ordentligt. I vår styrelserådgivning kan vi svara på de flesta frågorna inom teknik, ekonomi, juridik och allt som är kopplat till bostadsrätt.

Du vet väl att:

All rådgivning och utbildning ingår i medlemsavgiften.

Tips!

Gå en utbildning. På vår webbplats finner du kurser i många olika ämnen som berör bostadsrättsföreningar. Många utbildningar är inspelade från tidigare tillfällen och de nya hålls digitalt. I höst håller vi kurser på plats under en kurskväll i Stockholm, Göteborg respektive Malmö. Läs mer om när och hela utbudet under Bostadsrättsskolan på vår webbplats. 

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Styrelsens arbete

    För den som är invald i bostadsrättsföreningens styrelse finns en rad grundläggande begrepp som är värda att känna till. Vi ger dig här en introduktion i vad det innebär att sitta i en bostadsrättsförenings styrelse.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet