Strider bytet av markiser mot likhetsprincipen?

Föreningen planerade att byta markiser på fastighetens ena sida. Dessa hade funnits sedan huset byggdes. De medlemmar som däremot hade markiser av senare datum skulle inte få sina slitna markiser bytta. En medlem ansåg att detta stred mot likhetsprincipen och vände sig till Bostadsrättsnämnden i frågan.

I en äldre bostadsrättsförening i mellersta Sverige fanns markiser installerade på fastighetens ena sida redan när bostadsrättsföreningen bildades. Detta troligen för att solljuset var särskilt påtagligt i det väderstrecket.

Vartefter som åren gått har ett antal medlemmar som har haft fönster och balkonger i andra väderstreck velat installera markiser. De har ansökt och också fått tillstånd för detta.

I föreningens stadgar framgår att de markiser som föreningen har satt upp ska bekostas och underhållas av föreningen och att markiser som enskilda medlemmar har satt upp ska bekostas och underhållas av medlemmarna själva. När det blev dags att byta ut de ursprungliga slitna markiserna ifrågasatte en medlem i föreningen varför inte alla markiser på fastigheten  planerades bytas på föreningens bekostnad. Efter att styrelsen utrett frågan med hjälp av expertis fattades ett beslut att föreningen inte skulle byta ut de markiser som bostadsrättshavarna hade satt upp.

Då vände sig medlemmen till Bostadsrättsnämnden för att få bedömt dels om beslutet att bara byta de ursprungliga markiserna strider mot likhetsprincipen eller inte, dels ifall stadgeparagrafen som behandlar detta strider mot samma princip.

Är det inte självklart att den medlem som monterat en markis också ska underhålla den? Men är det rättvist att vissa medlemmar får sina markiser bytta och inte andra? Om markisen satt där när medlemmen flyttade in, hur ska hen veta när den monterades? Hur skulle du döma?

Så bedömde Bostadsrättsnämnden

Likhetsprincipen är en allmän föreningsrättslig princip som finns beskriven i 7 kapitlet, paragraf 42 i lagen om ekonomiska föreningar vad gäller hur styrelsen beslutar. Den innebär att föreningar inte får fatta beslut som ger en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller någon annan medlem. I första hand handlar det om rent illojala eller på annat sätt otillbörliga fall av gynnande eller missgynnande av vissa medlemmar.

Bostadsrättsnämnden ska alltså först bedöma om föreningen behandlar medlemmarna olika och, om så är fallet, ifall den olika behandlingen är tillbörlig, alltså obefogad. Det framgår att föreningen skiljer mellan ursprungligt installerade markiser mot fastighetens sydsida och senare uppsatta markiser mot väster. I paragraf 42 i föreningens stadgar anges att bostadsrättshavare som monterat markiser, efter styrelsens godkännande, svarar för underhåll och skötsel av dessa.

Eftersom föreningen endast svarar för underhåll och skötsel av ursprungligt installerade markiser innebär styrelsens beslut att medlemmarna behandlas olika beroende på om deras lägenhet haft en ursprunglig markis eller inte. Enligt föreningens styrelse är orsaken till den olika behandlingen att de ursprungliga markiserna sattes upp före det att bostadsrättsföreningen fanns, troligen för att fasaden mot söder i högre grad var utsatt för solljus.

Bostadsrättsnämnden bedömer grunden till den olika behandlingen av medlemmarna som uppgetts som saklig och objektivt godtagbar. Någon otillbörlig olik behandling av medlemmarna förekommer därmed inte. Mot den bakgrunden finner Bostadsrättsnämnden att styrelsens beslut att, i enlighet med paragraf 42 i föreningens stadgar, inte underhålla de markiser som medlemmarna själva monterat inte strider mot likhetsprincipen.

Bostadsrättsnämnden vill däremot framhålla följande: på sikt kan det bli svårt för föreningen att tillämpa olika regler för bostadsrättshavarna beroende på var markiserna är monterade. Eftersom paragraf 42 endast gäller nya markiser som medlemmarna vill uppföra, efter styrelsens godkännande, bör föreningen överväga att ändra stadgarna. Detta så att det då framgår tydligt att det är alla bostadsrättshavares skyldighet att sköta och underhålla sina markiser oavsett var de sitter och när de satts upp. 

Slutsats:

Den föreningsrättsliga likhetsprincipen innebär att alla medlemmar ska behandlas lika. Olika behandling av medlemmar kan ändå vara tillåten om det är sakligt motiverat. Föreningen kan nämligen, utan att bryta mot principen, fatta beslut som endast en viss grupp av medlemmar har ”nytta”
av under förutsättning att beslutet är sakligt och objektivt motiverat. I det här fallet fanns markiser som sattes upp på fastigheten i samband med byggnationen och alltså kunde anses vara ett byggnadstillbehör, medan andra var monterade
i ett senare skede av bostadsrättshavarna själva. Det är då en saklig grund för att föreningen inte behöver underhålla eller byta slitna markiser åt medlemmar som satt upp dem själva.

Det blir dock svårt för nya medlemmar att förstå denna olika behandling eftersom dessa ”nya” markiser satt där när de
flyttade in, monterade av tidigare medlemmar. För dem är det ingen skillnad på de ursprungliga markiser som föreningen ansvarar för och de som monterats senare. Därför är det lämpligt att avtala om framtida underhåll av markiser när tillstånd lämnas. Och även viktigt att styrelsen informerar om historiken.

Det här är Bostadsrättsnämnden

  • Bostadsrättsnämnden är bildad av Bostadsrätterna och agerar oberoende.
  • Nämnden består av mycket erfarna bostadsrättsjurister.
  • Föreningar eller bostadsrättshavare kan vända sig till nämnden.
  • Nämnden lämnar utlåtande som baseras på skriftliga underlag. 
  • Den som begär yttrandet betalar en avgift: 3 000 kronor som förening och 800 kronor som bostadsrättshavare.
  • Bostadsrättsnämnden har ingen muntlig rådgivning. Föreningar
    som är medlemmar i Bostadsrätterna kan vända sig till styrelserådgivningen: 0775–200 100.

Läs mer på bostadsrattsnamnden.se.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Likhetsprincipen

    En av grundprinciperna i en bostadsrättsförening är att alla medlemmar ska behandlas lika. Olika behandling av medlemmar kan ändå vara tillåtet om det är sakligt motiverat.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet