Markiser
Markis blir ett alltmer populärt solskydd som styrelsen kan få många frågor om. Därför är det viktigt att föreningen har en bra rutin för hur medlemmarnas markisönskemål ska hanteras.
När en medlem vill sätta upp markiser krävs föreningens tillstånd och först och främst måste förutsättningarna för att kunna sätta upp dem undersökas. Vi rekommenderar att avtal tecknas som reglerar villkoren i samband med att styrelsen lämnar tillstånd.
Tillstånd
En bostadsrättshavare får inte göra några ändringar eller åtgärder utanför sin lägenhet utan tillstånd. Det är styrelsen som har ansvaret för och beslutar om husets utsida, bland annat tak och fasad. Läs gärna mer om ändringar utanför lägenheten här.
Stämmobeslut
Frågan om att sätta upp markiser bör tas upp till beslut på föreningsstämman. Detta eftersom beslut om väsentliga förändringar av föreningens hus och mark alltid ska fattas av stämman enligt bostadsrättslagen, 9 kap. 15 §. Då kan stämman även besluta om exempelvis en viss modell, färg och storlek för att få ett enhetligt utseende på huset. Det blir då regler som medlemmarna gemensamt beslutat om.
Som alltid behöver föreningen ta hänsyn till likhetsprincipen, vilket innebär att lika fall ska behandlas lika. Det kan därför bli svårt att neka en medlem att sätta upp markis men tillåta det för en annan. Dock kan det finnas objektiva skäl för olika behandling, till exempel av utrymmesskäl.
Avtal
Den medlem som vill sätta upp en markis vänder sig alltså till styrelsen för att få tillstånd till markisen och för att teckna avtal. I avtalet regleras villkoren för tillståndet, i förekommande fall i enlighet med stämmans beslut. Avtalet kan även reglera underhållsansvaret för markisen och vad som ska gälla vid överlåtelse av bostadsrätten. Det är vanligt att ställa krav på att köparen av bostadsrätten får ingå motsvarande avtal. I annat fall får bostadsrättshavaren montera ned sin markis och återställa fasaden på egen bekostnad.
Mall för hur ett markisavtal kan se ut finns här. (inloggning krävs)
Underhåll
Om det inte redan finns i stadgarna bör föreningen överväga att införa en stadgeskrivning om markiser och liknande installationer. Det är en fördel att även ha en övergripande reglering i stadgarna att luta sig emot om avtal försvinner. Fördelen med att i så fall ha ett kompletterande avtal är att föreningen därigenom tydligt reglerar dels villkoren för uppsättande av markisen, dels vem som bär ansvaret om nedmontering av markisen måste ske. För exempel på skrivning se Bostadsrätternas stadgemall, § 42 Övriga anordningar.
Bygglov
Markiser kräver oftast inte bygganmälan eller bygglov men det måste alltid säkerställas genom en kontroll hos kommunens byggnadsnämnd. Markiser som inte går att fälla in kräver som regel alltid bygglov.