Underhållsplan - varför behövs den?

Att ha en bra, uppdaterad underhållsplan är nyckeln till att på bästa sätt ta hand om föreningens fastighet – både på lång och kort sikt. Den ger också en bas för en långsiktig budget och rätt nivå på månadsavgifterna.

Hösten är här och det blir budgettider i föreningen. För den förening som har en underhållsplan är det dags att plocka fram den och ta en titt. Till de föreningar som ännu inte har någon underhållsplan är rådet skaffa en.

Underhållet av fastigheten kan delas in i löpande reparationer och i planerat underhåll. Det senare är underhållsåtgärder som är förutsägbara till omfattning, kostnad och tidpunkt. Föreningens underhållsplan blir här ett bra verktyg för att strukturera det planerade underhållet.

Fördelarna är flera:

  • Med en underhållsplan får föreningen koll på det underhåll som ligger framåt i tiden och kan upprätthålla och utveckla fastighetens värde.
  • Genom att samordna liknande underhåll, såsom fasadrenovering och fönsterbyte, kan åtgärderna göras mer kostnadseffektivt.
  • Underhållsplanen ger underlag för ekonomisk planering och är en hjälp att sätta rätt årsavgifter, det som de flesta kallar månadsavgifter, över tid.
  • En uppdaterad underhållsplan skapar kontinuitet när styrelser kommer och går. Den ger information om vad som är gjort och vad som ligger i planen framöver, både på lång och kort sikt.

Hur går styrelsen till väga för att upprätta en underhållsplan?

Först bör fastighetens status bedömas, alltså ett slags hälsokontroll av huset. Därefter behöver de olika delarnas kvarvarande livslängder bedömas, vilket ger en vink om när åtgärder behöver göras samt uppskattad kostnad. Den som ska bedöma fastighetens nuvarande status måste ha bred kompetens och kunskap om hela fastigheten. Överväg därför om ni ska ta hjälp av en extern konsult i framtagandet av underhållsplanen. 

Oavsett vem som gör arbetet är denne ofta hjälpt av att styrelsen samlar in historik om tidigare genomförda åtgärder. När gjordes renoveringen? Vad kostade den? Vilken livslängd har den? Ett bra ritningsunderlag förenklar också.

Vad ska ingå i underhållsplanen?

Grundläggande är att det som ska ingå i underhållsplanen är de delar som föreningen har underhållsansvar för, alltså inget som medlemmarna ansvarar för. Så kolla era stadgar. Fastigheten består av många olika delar, allt ifrån fasad, tak till värmeinstallationer och många andra komponenter. Hur ofta olika delar ska underhållas är ingen exakt vetenskap, utan måste bedömas från fall till fall. Det kan påverkas av faktorer som nyttjande, läge såsom utsatthet för väder och vind med mera.

Hur långt fram i tiden ska underhållsplanen sträcka sig?

Tanken med underhållsplanen är att notera kommande underhållsbehov. Planen behöver därför ha en lång tidshorisont. Vanligt är exempelvis att underhållsplanen till en början omfattar de kommande trettio eller femtio åren.

Tänk på att:

  • Uppdatera underhållsplanen årligen. Annars blir den snabbt mindre relevant.
  • Underhållsplanen ingår ofta i det underlag som bankerna vill se om ni söker lån.

Tips!

  • Som medlem hos Bostadsrätterna har ni rabatt på Sustend Underhållsplan som är anpassad för bostadsrättsföreningar. För er som väljer att själva upprätta en underhållsplan finns Bostadsrätternas mall för underhållsplan under Medlemsförmåner på vår webbplats.
  • Under Bostadsrättsskolan finner ni även inspelade utbildningar i ämnet: Underhållsplanering och finansiering samt Sustend – underhållsplanering.




 

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Underhållsplan

    Att ha en bra, uppdaterad underhållsplan är nyckeln till ett väl fungerande underhåll av föreningens fastighet – både på lång och kort sikt. Den ger också en bas för en långsiktig budget och rätt nivå på månadsavgifterna.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner