Unga vuxna har det tufft
Att som ung ta sig in på bostadsmarknaden är inte heller lätt. Hyresgästföreningens senaste rapport kring unga vuxnas boende visar att var fjärde 20–27-åring bor kvar hos sina föräldrar. Av dem vill 77 procent bo på något annat sätt, vilket motsvarar 192 300 unga vuxna.
På uppdrag av Din bostadsrätt har Hypoteket tagit fram siffror på vad som krävs i kontantinsats och inkomst för att en 25–29-åring ska kunna köpa en etta i åtta av Sveriges största städer. Resultatet visar att det är betydligt svårare för kvinnor än för män att få kalkylen att gå ihop. Bland kvinnorna är det endast i en stad, Västerås, som kalkylen går ihop. Bland männen går kalkylen ihop i fem av städerna: Malmö, Linköping, Västerås, Örebro och Helsingborg.
Här är politikernas lösningar:
S: Det behövs en nationell handlingsplan
Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson svarar på hur partiet vill underlätta inträdet på bostadsmarknaden.
Vilka är Socialdemokraternas förslag för att underlätta inträdet på bostadsmarknaden?
– Den lägst hängande frukten är att införa startlånet som ligger färdigt för beslut.
– Vi vill även återinföra någon form av investeringsstöd, som regeringen avskaffade. Utöver det har vi skarpa förslag om produktionsstöd och byggkrediter. Vi har en situation där det finns många startklara byggprojekt som inte kan sjösättas på grund av att det inte finns en finansiell lösning. Banken kräver att projekten ska vara sålda på ritning i ett läge när konsumenterna inte är beredda att handla på det sättet, då blir det tvärstopp. Därför vore det rimligt att staten går in och delar på risken via byggkrediter.
Vi är öppna för att titta på de flesta åtgärder.
Vad anser ni om att införa ett skattegynnat bosparande?
– Vi är öppna för att titta på de flesta åtgärder, så det kan absolut vara en pusselbit för att skapa förutsättningar för en del. Men det är inte sannolikt att människor som lever i en parrelation samtidigt har ett eget bosparande som behövs för en kontantinsats, så det är inte en lösning för alla.
Hur ser Socialdemokraternas ideala bostadsmarknad ut – oavsett läget i dag?
– Att alla ska ha råd med ett boende. Det förutsätter att man bygger blandat, både hyresrätter och bostadsrätter, så att människor sömlöst kan förflytta sig mellan olika boendeformer beroende på var de befinner sig i livet. Det kräver en politik som tar ansvar för en helhet. Vi anser att det bör tas fram en nationell handlingsplan där man sätter tydliga politiska mål för hur mycket som ska byggas, och att myndigheter får tydliga uppdrag om hur de ska leverera för att uppnå målen.
M: Inför fler hyrköpsmodeller
Moderaternas bostadspolitiska talesperson David Josefsson svarar på hur partiet vill underlätta inträdet på bostadsmarknaden.
Vilka är Moderaternas förslag för att underlätta inträdet på bostadsmarknaden?
– Jag hoppas att vi snart kan införa ett ISK med skattefrihet på de första 300 000 kronorna, vilket är bra eftersom ISK används bland annat till att spara till en bostad. Sedan måste vi bli bättre på att nyttja befintligt bestånd av bostäder. Vi har tillsatt en utredning för att titta på möjligheterna att underlätta privat uthyrning. Förslagen ska presenteras i vår och jag hoppas att det kan omvandlas till något konkret under nästa år. Vi vill även se över byggreglerna och göra det lättare att bygga yteffektivt.
Vi vill ha en marknad med större variation och rörlighet.
Varför har regeringen dröjt med förslaget om startlån för förstagångsköpare?
– Vi anser att det kan vara en bra lösning men att man måste se det ur ett bredare perspektiv. Förra året tillsatte vi en utredning som tar ett större grepp kring bostadsfrågan och konsumenternas skuldsättning, de tittar på såväl bolånetaket som amorteringskraven. Utredningen ska presenteras i slutet av oktober (red.anm.2024). Utifrån vad de säger får vi se om startlånet är en bra väg framåt, och om vi kan omdefiniera amorteringskraven.
Hur ser Moderaternas ideala bostadsmarknad ut – oavsett läget i dag?
– Vi vill ha en marknad med större variation och rörlighet. Som regelverket ser ut i dag är det fyrkantigt, man äger eller hyr. Vi vill bredda möjligheten till ägarlägenheter och införa hyrköpsmodeller som möjliggör att det går att flytta till ett nytt boende och spara till insatsen under tiden.
KD: Alla ska kunna äga sitt boende
Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Larry Söder svarar på hur partiet vill underlätta inträdet på bostadsmarknaden.
Vilka är KD:s förslag för att underlätta inträdet på bostadsmarknaden?
– Vi vill införa ett startlån och ett subventionerat bosparande. Det här är något som vi har drivit både i opposition och i majoritet. Vi vill även höja bolånetaket och lätta på amorteringskraven som är alldeles för stränga i dag.
Vilket typ av bosparande vill ni införa?
– Vi vill ha ett subventionerat statligt bosparande för personer i åldern 18 till 30 år. Liknande exempel finns i exempelvis Tyskland. Det finns egentligen en majoritet för ett skattefritt bosparande, så jag hoppas att det kan införas nu när tiderna vänder. Vi kan inte enbart fokusera på att få ner inflationen och att hålla kostnaderna i schack, vi måste se framåt och vidareutveckla marknaden också.
Vi vill öka takten på byggnationen av ägda boenden.
Hur ser KD:s ideala bostadsmarknad ut – oavsett läget i dag?
– Vi vill att alla ska kunna äga sitt eget boende, det är ett ideologiskt vägval vi har gjort då vi tror att det på längre sikt gynnar människor, både socialt och ekonomiskt. Självklart ska det finnas möjligheter att hyra en bostad för de som vill, men vi har riktat in vår politik på att man ska kunna äga sitt eget boende. Därför har vi många förslag som grundar sig i den ideologin. Vi vill öka takten på byggnationen av ägda boenden, det måste gå snabbare att få bygglov, men det måste också bli billigare att bygga. Vi vill se över strandskyddet, finansieringsmöjligheterna och
kreditgränserna, bland annat.