Vem betalar sotningen?

Publicerat 2023-04-01 i Eldstäder

Fråga

Vår förening har blivit informerad om att sotning av kaminer som är installerade i de tre översta våningarna måste göras. Dessa lägenheter är de enda med kaminer, och de har funnits där sedan byggnationen för 30 år sedan. Vem ska ombesörja detta och vem ska betala för sotningen, föreningen eller respektive medlem? Inget står om detta i stadgarna.

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom eldstäder

  • Ska föreningen bekosta renovering av skorstenar?

    I våra stadgar under ”bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter” står att medlemmen ansvarar för eldstäder, dock inte tillhörande rökgångar. En del av våra lägenheter har eldstäder men skorstenarna blev utdömda för tio år sedan, då det läckte in rök i andra lägenheter. Efter det har medlemmarna i hälften av dessa lägenheter bekostat renovering av skorstenarna, så att de kan använda sina eldstäder. Min fråga är, ska föreningen bekosta renoveringen av återstående skorstenar om någon boende önskar det?

    Eldstäder 2024-04-01
  • Vem betalar takbryggan?

    En av föreningens medlemmar lät för ett antal år sedan installera en braskamin till en befintlig outnyttjad skorsten. Denna installation godkändes av byggherren i samband med försäljningen av lägenheten. Kostnaden för installationen stod köparen av lägenheten för. Vid en besiktning nyligen framgick att takbryggan som sotaren använder för att nå fram till skorstenen är för kort. Övriga medlemmar saknar kaminer och har därmed inget behov av bryggan. Vem ska stå för kostnaden för montage av takbryggan, medlemmen eller föreningen?

    Eldstäder 2021-03-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01
  • Måste stadgarna undertecknas?

    I vår förening har vi på en extra stämma i april och en ordinarie årsstämma i juni fattat beslut om att uppdatera våra stadgar efter Bostadsrätternas mönsterstadgar. De ska nu tillsammans med protokoll från extrastämman och ordinarie årsstämman, skickas in till Bolagsverket. Behöver de uppdaterade stadgarna undertecknas av styrelsens ledamöter eller räcker det med att bifoga de båda protokollen?

    Stadgar 2018-07-01
  • Kan vi lägga förslag till nya stadgar på vår webbplats?

    Vår förening vill anta nya stadgar på nästa stämma. Det står ingenting i nuvarande stadgar om hur de nya stadgarna måste förmedlas till medlemmarna. Är det möjligt att gå ut med en kallelse via brev och hänvisa till förslag till nya stadgar som finns att läsa på vår webbplats? Det skulle spara mycket pappersutskrifter. Enligt nuvarande stadgar räcker det inte att själva kallelsen finns enbart på en webbplats.

    Stadgar 2018-04-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner