När en medlem gått bort – hur gör vi med medlemsförteckningen?

Medlemsförteckning

Fråga

En medlem som var delägare av en bostadsrätt har avlidit och hustrun är ensam kvar. Hur agerar vi som förening när det gäller medlemsförteckningen och lägenhetsförteckningen?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom medlemsförteckning

  • Bör medlemsförteckningen vara synlig på vår webbplats?

    Finns det någon rekommendation om att medlemsförteckningen bör hållas tillgänglig för medlemmarna på föreningens webbplats i inloggat läge? Om ja, ska personuppgifterna begränsas enligt integritetsskyddslagstiftningen så att vi inte har telefonnummer och e-postadresser i förteckningen?

    Medlemsförteckning 2023-06-01
  • Kan vi rensa i våra medlemsregister?

    I linje med GDPR tänkte vi rensa i våra register, det vill säga medlems- och lägenhetsförteckningen, från alla papper som har koppling till före detta medlemmar som inte längre bor i vår förening. Det kan till exempel gälla gamla meddelanden om pantsättningar. Kan vi göra det utan att Skatteverket eller andra vänder det emot oss och att vi senare kan behöva lämna ut historik om vem som har bott i någon av bostadsrätterna?

    Medlemsförteckning 2018-08-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Är gamla avtal offentliga?

    Vi har fått en fråga från en utomstående som undrar vad en bostadsrätt i vår förening såldes för första gången, alltså vid upplåtelsen. Är det en uppgift vi får dela med oss av eller är den sekretessbelagd?

  • Kan vi stryka i lägenhetsförteckningen?

    Jag är ny i styrelsen och har tagit mig an att uppdatera vår lägenhetsförteckning som blivit liggande. Några funderingar: måste alla tidigare boende stå kvar i förteckningen eller räcker det med de nuvarande? Underrättelser om pantförskrivningar, måste de sparas? Och ska pantförskrivningar som lösts stå kvar i förteckningen?

  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Får vi lämna ut uppgifter om försäljningspriser?

    I samband med en bouppteckning för en avliden medlem blev vi uppringda av en fastighetsvärderare som ville veta försäljningspriset på sålda lägenheter i vår förening under året. Behöver vi lämna ut sådana uppgifter? Det är väl en sak mellan köparen, säljaren och föreningen?

  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01
  • Måste stadgarna undertecknas?

    I vår förening har vi på en extra stämma i april och en ordinarie årsstämma i juni fattat beslut om att uppdatera våra stadgar efter Bostadsrätternas mönsterstadgar. De ska nu tillsammans med protokoll från extrastämman och ordinarie årsstämman, skickas in till Bolagsverket. Behöver de uppdaterade stadgarna undertecknas av styrelsens ledamöter eller räcker det med att bifoga de båda protokollen?

    Stadgar 2018-07-01
  • Kan vi lägga förslag till nya stadgar på vår webbplats?

    Vår förening vill anta nya stadgar på nästa stämma. Det står ingenting i nuvarande stadgar om hur de nya stadgarna måste förmedlas till medlemmarna. Är det möjligt att gå ut med en kallelse via brev och hänvisa till förslag till nya stadgar som finns att läsa på vår webbplats? Det skulle spara mycket pappersutskrifter. Enligt nuvarande stadgar räcker det inte att själva kallelsen finns enbart på en webbplats.

    Stadgar 2018-04-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet