Ska vi anmäla att en ledamot slutat på en gång?

Ny styrelse och registrering

Fråga

Vi har en styrelseledamot som av personliga skäl valt att lämna styrelsen. En av suppleanterna tar dennes plats resten av perioden. Frågan är om det måste göras en ändring hos Bolagsverket nu eller ska det göras vid nästa årsstämma?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom ny styrelse och registrering

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Hur räknas en ledamots röst vid frånvaro?

    Inför konstituerandemötet som vi håller direkt efter årsmötet kommer en ordinarie ledamot att vara bortrest. Kan dennes röst gälla genom fullmakt eller ska en suppleant gå in, eller måste vi skjuta på det konstituerande styrelsemötet? Vad är korrekt att göra?

    Styrelsens arbete 2022-06-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01
  • Måste stadgarna undertecknas?

    I vår förening har vi på en extra stämma i april och en ordinarie årsstämma i juni fattat beslut om att uppdatera våra stadgar efter Bostadsrätternas mönsterstadgar. De ska nu tillsammans med protokoll från extrastämman och ordinarie årsstämman, skickas in till Bolagsverket. Behöver de uppdaterade stadgarna undertecknas av styrelsens ledamöter eller räcker det med att bifoga de båda protokollen?

    Stadgar 2018-07-01
  • Ta upp fler ärenden än de på dagordningen?

    Enligt lagen om ekonomiska föreningar 9 § sägs att "Beslut i ett ärende får dock inte fattas, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har fått tillfälle att delta i ärendets behandling och erhållit tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet”. Vad innebär det i praktiken? Det kan ju vara så att någon vid godkännandet av dagordningen säger sig vilja ta upp flera nya ärenden. Finns det något hinder för det ifall inte alla styrelseledamöter är där?

    Styrelsens arbete 2018-04-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet