Kan en ledamot begära budgetmöte?

Styrelsens arbete

Fråga

Kan jag som ledamot kräva att ordförande kallar till ett budgetmöte?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom styrelsens arbete

  • Hur räknas en ledamots röst vid frånvaro?

    Inför konstituerandemötet som vi håller direkt efter årsmötet kommer en ordinarie ledamot att vara bortrest. Kan dennes röst gälla genom fullmakt eller ska en suppleant gå in, eller måste vi skjuta på det konstituerande styrelsemötet? Vad är korrekt att göra?

    Styrelsens arbete 2022-06-01
  • Ta upp fler ärenden än de på dagordningen?

    Enligt lagen om ekonomiska föreningar 9 § sägs att "Beslut i ett ärende får dock inte fattas, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har fått tillfälle att delta i ärendets behandling och erhållit tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet”. Vad innebär det i praktiken? Det kan ju vara så att någon vid godkännandet av dagordningen säger sig vilja ta upp flera nya ärenden. Finns det något hinder för det ifall inte alla styrelseledamöter är där?

    Styrelsens arbete 2018-04-01
  • Hur skapar vi intresse för styrelsearbete?

    Vi har problem med att inga medlemmar vill sitta i styrelsen. Därför vill vi gå ut med information till alla medlemmar om att de har ansvar för föreningen och vad som händer om föreningen inte får ihop någon styrelse. Hur ska vi formulera oss så att det blir korrekt?

    Styrelsens arbete 2018-04-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Hur länge ska vi spara gamla handlingar?

    Vi är en helt ny styrelse som vid en inventering ser att det finns mycket gamla handlingar sparade på vårt kontor, bland annat årsredovisningar. Hur länge måste vi spara sådant material?

    Protokoll 2024-04-01
  • Kan vi låna till löpande kostnader?

    Kan styrelsen fatta beslut om att ta ett lån på 100 000 kronor för att klara kassaflödet under nästkommande år i avvaktan på att räntan går ner? Eller är det ett beslut som måste fattas på en extra föreningsstämma?

    Styrelsebeslut 2024-02-01
  • Kan suppleanten sitta kvar i styrelsen?

    Vi har en suppleant i styrelsen som har ett eget aktiebolag inom fastighetsskötsel. Nu har vi i ett anbudsförfarande valt suppleantens bolag att fortsättningsvis sköta den tekniska förvaltningen i föreningen. Frågan är om det är lämpligt att denne sitter i styrelsen då det är den ende suppleanten och som kommer att behöva träda in när någon ledamot inte kan närvara på mötena? Eller räcker det om vi ber suppleanten lämna möteslokalen medan vi diskuterar exempelvis hur förvaltningsuppdraget sköts?

    Jäv 2023-12-01
  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Hur gamla dokument bör vi spara?

    Vår förening är gammal och har protokoll sparade sedan många år tillbaka. Vår internrevisor tycker att vi borde omvandla dem till digitala dokument. Frågan är hur gamla protokoll måste vi spara? Finns det någon bestämmelse kring vilken form de ska sparas i.

    Protokoll 2022-05-01
  • Hur utser vi ny ordförande?

    Vår ordförande har blivit allvarligt sjuk och kan förmodligen inte delta på kommande styrelsemöten. Kan vi vid nästa möte komma överens om vem som tar över ordförandeklubban eller måste vi hålla ett nytt konstituerande styrelsemöte? Måste det hållas en extrastämma om ingen av de sittande ledamöterna vill ta över ordförandeposten?

    Styrelsebeslut 2022-03-01
  • Får en suppleant föra mötesprotokoll?

    I vår styrelse deltar suppleanterna på mötena och är i högsta grad delaktiga i styrelsearbetet. Kan en suppleant vara protokollförare på styrelsemötet, alltså i rollen som suppleant och inte som ersättare för ordinarie ledamot?

    Protokoll 2022-03-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet