Hur funkar brandvarnare?
Att ha en brandvarnare är det absolut viktigaste för att skydda dig och ditt hem mot brand. Det slår brandingenjör Johan Hedin fast. Men hur funkar olika brandvarnare? Hur länge håller de? Johan Hedin reder ut.
Hemmets mysterier | Brandvarnare
Johan Hedin jobbar på räddningstjänsten i Helsingborg med fokus på förebyggande brandskydd. Vad finns det för olika typer av brandvarnare?
– De vanligaste brandvarnarna är de optiska och joniska. Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och reagerar på synlig såväl som osynlig rök. Optiska brandvarnare har ett fotocellsystem som reagerar på pyrande rök. Det finns också brandvarnare som reagerar på värme och flammor.
Vilken är bäst i hemmet?
– De vanligaste är de optiska brandvarnarna. Vill du vara riktigt duktig kan du komplettera med en jonisk också. Men det viktigaste är att du har en brandvarnare.
Var ska brandvarnarna sitta?
– En brandvarnare täcker cirka 60 kvadratmeter, så placera dem centralt på varje våningsplan. Men ha även en brandvarnare där du sover.
När bör brandvarnarna seriekopplas?
– Det som är bra med seriekoppling är att alla piper om en reagerar, då hör du brandvarnarna överallt. Men i en normalstor lägenhet hör du vanligtvis pipet ändå.
Hur ofta ska man testa brandvarnarna?
– Om du har varit bortrest testa dem alltid när du kommer hem igen och helst en gång i månaden men minst en gång om året.
Hur länge håller en brandvarnare?
– Byt gärna brandvarnare efter tio år. Men om du testar den och den inte funkar, eller om den larmar trots att du bytt batteri så byt genast. Till exempel kan smuts inuti förkorta deras livslängd.