Kritik mot tvångsavgift vid platssamverkan

En statlig utredning föreslår att det ska gå att tvinga in fastighetsägare, inklusive bostadsrättsföreningar, i så kallad platssamverkan. Bostadsrätterna är kritiska till tvånget och menar att det är kontraproduktivt.

BID Gamlestaden startade 2018. Foto: Tomas Ohlsson

Platssamverkan, som även kallas områdessamverkan eller BID, innebär att aktörer i ett område går samman för att öka tryggheten och attraktiviteten. Aktörerna kan vara fastighetsägare, polis, kommun och andra myndigheter. Det finns många goda exempel på lyckad platssamverkan i Sverige, till exempel Gamlestaden i Göteborg där många bostadsrättsföreningar ingår.

Men det har riktats kritik mot att en del aktörer i ett område väljer att stå utanför platssamverkan, vilket då kallas för freeriders. Det var ett av de motiv som regeringen angav när de tillsatte en utredning 2023 om obligatorisk platssamverkan, vilket även är en del av Tidöavtalet.

Den 17 januari 2025 presenterade utredaren sitt förslag som innebär att fastighetsägare eller kommuner kan initiera platssamverkan i ett visst område som sedan blir obligatorisk för fastighetsägare. Utredningen föreslår att bland annat bostadsrättsföreningar ska tvångsanslutas till dessa nybildade samfälligheter och att de därmed måste betala en obligatorisk avgift. Det blir i slutändan därmed de boende som får stå för kostnaden.

Bostadsrätternas samhällspolitiska chef Kenny Fredman är kritisk till de obligatoriska inslagen.

– Platssamverkan är positivt men det måste vara frivilligt om det ska lyckas, annars blir det bara kontraproduktivt. Bland annat har Boverket visat i en rapport att väldigt få aktörer efterfrågar detta tvång och det skulle därför vara märkligt om regeringen väljer att gå vidare med förslagen.

– Om förslagen blir verklighet innebär det att den som bor i ett så kallat utsatt område riskerar att få betala en extra skatt genom denna avgift. Om samhället, polisen och myndigheterna misslyckats med ett samhällsprojekt – är det då rimligt att de boende ska behöva betala för det på detta sätt, frågar Kenny Fredman retoriskt.

Regeringen uppger att de inom en snar framtid skickar utredningen på remiss för att ta in synpunkter. 

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner