Framgångsrika – tillsammans

En ensam bostadsrättsförening kan inte på egen hand skapa trygghet i området för sina boende. Fler måste gå samman. På tjugo år har Gamlestaden i Göteborg gått från utsatt till attraktiv stadsdel. Tack vare aktivt samarbete.

BID Gamlestaden startade 2018. Helena Holmberg är kommunens koordinator. Malin Rosenqvist, Jan Johansson och Magnus Alexandersson är alla representanter från fastighetsägarsidan. Foto: Tomas Ohlsson
BID Gamlestaden startade 2018. Helena Holmberg är kommunens koordinator. Malin Rosenqvist, Jan Johansson och Magnus Alexandersson är alla representanter från fastighetsägarsidan. Foto: Tomas Ohlsson

Det är sent 1990-tal och Gamlestaden – eller Gamlestan som stadsdelen kallas i folkmun – är ett område som de flesta helst åker förbi. Nedgångna hus, dålig belysning, kriminella nätverk och droghandel skapar otrygghet.

– Jag trodde det skulle vara som Gamla stan i Stockholm, men jag hamnade i ett slitet och smutsigt blåshål, skrattar Malin Rosenqvist som bott i området sedan 1997.

Ändå var det kärlek vid första ögonkastet. Hon såg möjligheterna, blandningen av människorna, de vackra landshövdingehusen, gemenskapen, de små torgen och de historiska industrilokalerna.
Mixen av ruffigt och mysigt.

I dag är Malin Rosenqvist sekreterare i Brf Gamlestadstorget. Hon är också verksamhetssamordnare för Fastighetsägarföreningen i Gamlestaden som bildades 2001 och som sedan dess oförtrutet har jobbat med att utveckla och förbättra området. På medlemslistan står femtiofem fastighetsägare. Allt från små bostadsrättsföreningar till jättar som kommunala Poseidon, som också var de som tog initiativ till föreningen.

– Vi kände att det behövdes en förändring som vi själva inte kunde åstadkomma, säger Magnus Alexandersson från Poseidon.

Alla medlemmar betalar en medlemsavgift som avgörs beroende på yta. En god ekonomi är en förutsättning för att de ska kunna genomföra förändringar och för att knyta till sig kompetenser – projektledning, juridik, kommunikation och näringslivsutveckling – som sedan alla kan ha nytta av.

– Vår bostadsrättsförening fick exempelvis lära oss den hårda vägen hur svårt det är att säga upp en affärsidkare som skapar problem, säger Malin Rosenqvist och tillägger:
– I en bostadsrättsförening där alla jobbar ideellt kan det ibland kännas ensamt att lösa den typen av ärenden. I föreningen kan vi hjälpas åt. Det är en trygghet.

Sedan starten har fastighetsägarföreningen haft bra kontakt med kommun och polis. År 2018 stärktes samarbetet i en platssamverkan genom att de bildade BID Gamlestaden, den första i landet. BID står för Business improvement district och aktörerna knyts samman genom avtal.

– Det är ett formaliserat samarbete för att skapa en levande, välfungerande och trygg stadsdel, förklarar Helena Holmberg som är anställd av kommunen som koordinator för BID Gamlestaden.

På Holländareplatsen mitt i Gamlestaden blåser det kallt. Men här finns också många exempel på när fler kan göra mer än en. Helena Holmberg pekar på två bilar som ingår i en ny bil- och cykelpool för alla boende i området. Magnus Alexandersson visar kulverten ut mot Brahegatan.

– Här var fullt med klotter, dåligt belyst och det kändes otryggt. Men så fixade fastighetsägaren avtal om klottersanering, grannfastigheten hjälpte till med målning och vi bidrog med blommor, säger han.

Runt hörnet ligger flera stora näringsidkare. Tidigare anlitade alla olika väktarbolag, men via BID Gamlestaden delar de numera på två heltidsanställda ordningsvakter.

– De känner folket, affärerna och missbrukarna. Det betyder mycket att det är samma personer, säger Malin Rosenqvist.

På samma sätt finns det två gemensamma renhållningsarbetare som ser till att det hålls fint på gator och torg i den snabbt växande stadsdelen som fördubblat sitt invånarantal på tjugo år.

Kultur och konst är numera signifikant för Gamlestaden och varje år ordnar föreningen  stadsdelsfesten Gamlestadens galej.

– Det är loppis, barntävlingar, musik och mat. Och så brukar jag stå och fråga folk vad de tycker är viktigast att föreningen jobbar med, säger Malin Rosenqvist.

– Vi gör också boendeenkäter med jämna mellanrum för att stämma av hur vårt arbete går, inflikar Helena Holmberg. Det är viktigt att veta och inte bara gå på känsla.

I ett hörn av Holländareplatsen gapar flera fönster tomma. Här hoppas föreningen att en sushirestaurang snart ska komplettera den indiska restaurangen.

– Vi försöker se till att det blir en mix av näringsidkare. Ingen vinner på att det är tre likadana affärer på samma gata, säger Jan Johansson, ordförande i Brf Löjtnantshjärtat som ligger i den nybyggda delen av Gamlestaden.

Här har han bott sedan 2015 och tänker aldrig flytta. Som vice ordförande i fastighetsägarföreningen är han också en av eldsjälarna i området.

– Vi vill att det ska vara gott att leva här. Så enkelt är det.

Det här är stadsdelen Gamlestaden

Gamlestaden är Göteborgs vagga och stadens äldsta stadsdel. Nyligen firade Gamlestaden 550-års jubileum. Här bor cirka 11 000 invånare och det finns runt 100 olika fastighetsägare. Området präglas av nybyggnation och omvandling samtidigt som det finns en stark industrihistoria. Svenska kullagerfabriken, SKF, startade här 1907.

Tips till andra bostadsrättsföreningar som vill samverka

  • Ta reda på vilka stora fastighetsägare som finns i ditt område.
  • Fråga om de vill samarbeta.
  • Kontakta andra bostadsrättsföreningar i området. Kan vi göra något tillsammans?
  • Kontakta kommunen – finns det förutsättningar för samarbete?
  • Bilda en gemensam förening med fastighetsägare och kommun som får till uppgift att lösa problem och driva på utvecklingen i ert område.

Av: Carina Haglind Ahnstedt

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Säkerhet och trygghet i föreningen

    Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet