Frågor och svar om trygghet i föreningen
Just nu upplever vi en orolig tid i Sverige med skjutningar och sprängningar, oavsett i vilken landsände eller vilket område vi bor. I vår rådgivning får vi många frågor om vad bostadsrättsföreningen kan göra för att skydda sina medlemmar och fastigheten. Här har vi sammanställt några av dessa med våra svar.
![](/media/2nif3bou/frågor-och-svar-om-trygg-förening.jpg?width=736&height=414&v=1db77e67e185970)
Senaste tidens våldsutveckling påverkar många människor. Vi kan konstatera att sprängdåd och skjutningar kan ske överallt, och bostadsrättsföreningar är definitivt inte undantagna. Vad kan styrelsen i föreningen göra för att ligga steget före en eventuell händelse med en efterföljande kris?
Här är några av de frågor styrelsen ställs inför:
Finns det några förebyggande åtgärder som föreningen kan göra för att skapa trygghet?
Ja, det är en god idé att se över vilka som bor i huset så att ingen bor olovligt i andra hand. Men också att se över skalskyddet – att göra det svårare att ta sig in i entréer, garage och andra gemensamma utrymmen. En annan bra sak är att se över utemiljön, till exempel belysningen och att klippa ner stora buskage. Att ha en viss krisberedskap om det värsta händer kan också vara lämpligt. Till exempel att ha koll på vad som ingår i fastighetsförsäkringen, samla aktuella kontaktuppgifter till myndigheter, försäkringsbolag och hantverkare och att ha tänkt igenom vem som ska sköta kontakten med medlemmarna vid en kris.
Kan vi installera kameror för bevakning ifall något händer?
I vissa fall kan bostadsrättsföreningen ha rätt att sätta upp kameror i bostadsområdet efter att ha gjort en avvägning mellan intresset av att kamerabevaka och de boendes integritet. Men att kamerabevaka entréer och uppfarter, där allmänheten rör sig, är hårdare reglerat än till exempel kameror i soprum. Och det måste ha förekommit brott på den plats som ska bevakas och föreningen behöver ha dessa händelser dokumenterade.
Vilka möjligheter har vi att neka medlemskap ifall vi misstänker att personen har kopplingar till kriminella gäng?
Styrelsen i bostadsrättsföreningen kan inte neka nya medlemmar bara för att de har gängkopplingar. Den kan göra bakgrundskontroller och be om att få utdrag ur belastningsregistret, men där framgår inte nödvändigtvis eventuella kopplingar till gängen. Styrelsen kan inte heller neka medlemskap på grund av att de inte fått ta del av utdrag ur belastningsregistret. Och när en ny medlem ska godkännas måste köparen ha begått brott i anknytning till en tidigare bostad för att föreningen ska få neka medlemskap. Brottsligheten kan vara av olika slag men de som spränger och skjuter borde kunna vägras medlemskap.
Vi har en medlem som vi tror kan bli måltavla för en skjutning eller liknande. Kan vi säga upp den medlemmen på grund av misstanken?
Man har ett starkt skydd som bostadsrättshavare och det ska mycket till för att en medlem ska kunna sägas upp från nyttjanderätten till lägenheten. Att någon är dömd för brott som inte är kopplade till bostaden, eller har en släkting som begår brott, är inte tillräckligt för att säga upp någon från sin bostad.
Kan vi säga upp gängkriminella medlemmar?
För att få säga upp en medlem och tvångsförsälja lägenheten måste föreningen kunna visa att personen antingen har stört grannarna i oacceptabel omfattning eller har blivit dömd för brott med anknytning till bostaden. Enligt bostadsrättslagen måste lägenheten i princip vara ett medel eller en förutsättning för den brottsliga verksamheten för att det ska vara grund för uppsägning. Att en person är kriminell rent allmänt eller bedriver kriminell verksamhet utan koppling till bostaden räcker alltså inte.
Hur kan en sprängning påverka ekonomin och därmed månadsavgifterna?
Ifall en bomb detonerar i ett trapphus går det på bostadsrättsföreningens försäkring. Självriskerna är oftast högre än för privatpersoner. Därtill kan åldersavdraget innebära att kostnaderna för att reparera skadorna blir höga.
Hur mycket en sådan händelse påverkar ekonomin beror på hur den aktuella föreningens ekonomi ser ut. Men det blir förstås en kostnad för föreningen som i förlängningen kan påverka bostadsrättshavarna i och med höjda månadsavgifter. Dock gäller brandskadeförsäkringen i Bostadsrätternas fastighetsförsäkring utan självrisk. Observera att den boende själv alltid ansvarar för lösöret, alltså all egendom i bostaden, vilket regleras via deras hemförsäkring.
Täcker fastighetsförsäkringen alla skador efter sprängningar och brand som uppstår?
Alla fastighetsförsäkringar omfattar brandskador, även om bränderna är anlagda. Skydd mot explosionsskador ingår också, dock inte för planerade sprängningsarbeten såsom vid byggnationer. Explosion definieras som en snabb process som frigör energi och orsakar tryckvåg. Brand i försäkringsmässig mening definieras som eld som kommit lös.
Den vanliga underhållsskyldigheten för en medlem när det gäller skador inuti sin lägenhet är vid en brand undantagen. Vid ett brandattentat är det därför föreningen som får ta kostnaden för hela skadan, på fasaden och i fastighetens alla utrymmen såväl som inuti lägenheterna. Men en explosion innebär inte alltid att det leder till en brand och därför är det inte helt självklart vilken försäkring som täcker skadorna inuti lägenheten vid en sprängning. Mycket talar för att en explosionsskada ska jämföras med en brandskada och att föreningen därmed ska ha det huvudsakliga ansvaret för alla reparationer av byggnaden och lägenheterna som uppkommit efter en sprängning. Dock kan man inte säga detta säkert förrän ett sådant ärende har prövats i Högsta domstolen.
Vilka konsekvenser kan sådana här händelser få för försäkringsvillkoren?
Det är troligt att vi kommer få se att försäkringar blir dyrare till följd av alla de skadekostnader som sprängningarna nu medför. Inte heller är det omöjligt att försäkringsgivarna kommer att justera självrisknivåerna och lägga in begränsningar i omfattningen.
Försäkringsbolagen gör alltid en bedömning när de sätter premien. Om det är en verksamhet som de anser är riskfylld så avspeglas det i premien.