Säkerhet och trygghet i föreningen
Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.
Många olika saker gör att vi känner oss trygga: att fastigheten fungerar som den ska och har en bra luft, ljus i mörka skrymslen, liksom skydd mot brand om olyckan är framme samt att det är riskfritt och säkert att röra sig. Som fastighetsägare innebär det ett stort ansvar, vilket bland annat regleras av miljöbalken. Där står att fastighetsägaren är skyldig att ha kontroll över fastigheten, vilket bör göras genom en egenkontroll.
Fastighetsägarens egenkontroll
Egenkontrollen är ett slags checklista över saker och företeelser som kan innebära en risk för skador på egendom eller personer i och i kring fastigheten. Såväl miljön inomhus som utomhus påverkas av många olika saker, bland annat av installationer och material, men också av hur byggnaden är utformad, hur den används, underhålls och sköts. Fastigheten behöver därför löpande och systematiskt undersökas och riskbedömas. Allt bör också dokumenteras. Men se inte egenkontrollen enbart som en belastning. Initialt kan den kräva en del arbete, men blir sedan ett praktiskt verktyg som underlättar i den löpande förvaltningen.
Det varierar stort mellan fastigheter och föreningar vad kontrollerna bör omfatta. En mer komplett checklista att utgå ifrån brukar finnas på kommunernas webbplatser under miljöförvaltningen.
Särskild kompetens eller behörighet
Grundläggande är att den som genomför kontrollen förstår vad som ska kontrolleras, syftet med den och vilka regelverk som gäller. För det behövs ingen egentlig behörighet. I vissa föreningar finns kunskapen inom föreningen, men annars är rekommendationen att föreningen köper tjänsten.
Bränder och olyckor
Varje år omkommer cirka hundra personer vid brand och de flesta befinner sig i en bostad. Bränder skapar stor materiell skada, men framför allt drabbar de människor och påverkar deras liv dramatiskt. Därför är det väldigt angeläget att arbeta aktivt med brandskydd eller det som kallas systematiskt brandskyddsarbete i föreningen.
Säker utemiljö
Bostadsrättsföreningars utemiljö skiljer sig stort över landet. Några saker att se över för att höja tryggheten kan vara belysningen när det gäller val av armaturer och placering av dem, liksom skötsel. Mycket täta buskage och annan växtlighet kan skapa otrygghet. Se över placering och skötsel. Tänk på att ha avtal för fastighetsskötsel, jour, vinterskötsel och avfallshantering. Det underlättar mycket för styrelsen.
Viktigt att tänka på vid snö och is
Fastighetsägaren har ett stort ansvar för tillsyn, att sanda och snöröja och ta bort istappar från taket. Att lägga ett snöröjningsschema på medlemmarna är därför osäkert, och det räcker inte att sätta upp en varningsskylt om istappar.
Kan ansvaret läggas på någon annan än styrelsen? Ja, om föreningen har tecknat ett avtal som inkluderar bevakning. Entreprenören har då ansvaret att bevaka behovet. Föreningen kan förstås också ha ett avropsavtal med egen bevakning, men då är det viktigt att inställelsetiden är reglerad i avtalet och att någon i styrelsen har ansvaret för bevakningen.