Kan vi i styrelsen fatta beslut om att fälla träd?
Fråga
Kan vi i styrelsen fatta beslut om att fälla träd som står nära fasaden? Träden är stora, binder fukt och utgör en risk.
eller Bli medlem för att läsa svaren
Kan vi i styrelsen fatta beslut om att fälla träd som står nära fasaden? Träden är stora, binder fukt och utgör en risk.
eller Bli medlem för att läsa svaren
Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till de gamla näten slutar till sist att fungera. Exempelvis nödtelefoner i hissar och andra larm kan påverkas, varför det är klokt att agera redan nu.
Regeringen har gett en utredare i uppdrag att föreslå hur olika aktörer i samhället, däribland fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, kan samverka för att stärka tryggheten i den byggda miljön. Det kallas platssamverkan eller BID.
En ensam bostadsrättsförening kan inte på egen hand skapa trygghet i området för sina boende. Fler måste gå samman. På tjugo år har Gamlestaden i Göteborg gått från utsatt till attraktiv stadsdel. Tack vare aktivt samarbete.
Otryggheten ökar i samhället och många modeller för att komma till rätta med problemet knakar i fogarna. Men det finns beprövade sätt som fungerar. – I New York löstes det genom att skapa en mix av människor i det offentliga rummet, säger Arber Jasharaj, säkerhetssamordnare på tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige.
Vi får just nu en del frågor i vår styrelserådgivning som gäller skyddsrum. Vilket ansvar har vi som fastighetsägare? Vad måste vi göra rent praktiskt och inom vilken tidsrymd? Här ger vi svar på några av dem.
Sedan ett par år tillbaka finns projektet Blåljuskod som omfattar delar av Storstockholmsområdet. Det innebär att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar anmäler en portkod till polisen för att underlätta för utryckningspersonal att snabbt ta sig in i en fastighet. Samtidigt undviks skador på entrédörrar och fönsterrutor.
Föreningen har ett ansvar att se till att inget faller ner från fastigheten. Det gäller förstås snö och istappar på vintern, men även trasiga takpannor eller annat som inte sitter fast ordentligt. Om fastigheten inte ses över regelbundet och olyckan är framme, kan föreningen dömas till skadestånd och någon i styrelsen till och med åtalas.
Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Här beskriver vi några saker och även vilket ansvar styrelsen har för att skapa en trygg förening.
Det är inte alltid lätt att avgöra när styrelsen bör kalla till en föreningsstämma inför beslut om en åtgärd, eller om det exempelvis är ett underhåll som styrelsen kan besluta om. Så var fallet i en bostadsrättsförening i Mellansverige där bländande lyktstolpar blev ett trätoämne som Bostadsrättsnämnden fick bedöma.
Mycket i en bostadsrättsförening känns självklart men det finns också en rad missförstånd. Som att likhetsprincipen handlar om millimeterrättvisa och att en ny medlem måste utredas grundligt innan den släpps in i föreningen. Här följer tio vanliga missuppfattningar om boendeformen bostadsrätt.
Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.