Så hanterar ni pantsättningar

Styrelser i bostadsrättsföreningar, eller dess ekonomiska förvaltare, får regelbundet meddelanden om pantsättningar när medlemmar tagit lån med den egna bostadsrätten som säkerhet. Det är viktigt att hantera dessa korrekt, då slarv i slutänden kan leda till skadeståndskrav.

Många föreningar har ekonomiska förvaltare som sköter det löpande arbetet vad gäller redovisning, betalningar av fakturor och även uppdateringar av medlemsförteckning och lägenhetsförteckning. Andra föreningars styrelser sköter allt eller delar av detta själva.

Enligt lag ska det bland annat noteras i lägenhetsförteckningen vilka panter som finns för varje bostadsrätt och i den ordning de tagits ut. Panträtten är en förmånsrätt som ger panthavaren, oftast en bank eller annat kreditinstitut, utdelning i den ordning som noteringarna gjorts vid en eventuell utmätning, konkurs eller tvångsförsäljning.

Om föreningen sköter administrationen

När styrelsen får meddelande om en pantsättning ska ett skriftligt formulär fyllas i och skickas tillbaka till långivaren. Där intygar föreningen att medlemmen som lämnat bostadsrätten som säkerhet är medlem i föreningen och innehar bostadsrätten. Vanligt är att föreningen skickar med ett utdrag ur lägenhetsförteckningen med den nya underrättelsen noterad.

Det är ytterst viktigt att noteringarna görs så snart som möjligt och korrekt med namn på panthavarna, det vill säga långivarna, och datum för underrättelsen. Det är först då pantsättningen blir giltig i förhållande till tredje man, exempelvis andra fordringsägare. Kreditbeloppen behöver däremot inte anges.

Om en ekonomisk förvaltare finns

Om föreningen lämnat fullmakt till en ekonomisk förvaltare att sköta detta är det också viktigt att styrelsen inte intygar något som den inte har kännedom om. Styrelsen har ju i det här fallet ingen kontroll över vilka pantnoteringar som finns sedan tidigare. Meddelandet ska i stället skickas vidare till den ekonomiska förvaltaren som då noterar pantsättningen och återkopplar till kreditgivaren.

Den legala panträtten

Föreningen har en legal panträtt som innebär att den har rätt att få betalt före alla långivare vid en tvångsförsäljning. För att den legala panträtten ska gälla är föreningen skyldig att underrätta alla panthavare om medlemmen ligger efter med mer än en månadsavgift i skuld och dröjer mer än två veckor med betalningen av nästa månadsavgift. Föreningar med kvartalsavgift måste  underrätta panthavarna redan två veckor efter förfallodagen. Om detta inte görs kan föreningen förlora sin legala panträtt. Ifall pantsättningar noterats felaktigt eller ofullständigt kan föreningen dessutom bli skadeståndskyldig i ett senare skede.

Administrativ avgift

Föreningen har rätt att ta ut vissa administrativa avgifter av medlemmarna för sådant som medför merarbete för styrelsen, exempelvis när bostadsrätterna säljs, hyrs ut i andra hand eller när medlemmen pantsätter sin bostadsrätt. Rätten att ta ut dessa avgifter måste finnas med i stadgarna.

Storlek på avgiften

De administrativa avgifternas storlek regleras inte i lag med undantag för avgiften vid andrahandsuthyrning, men det måste alltså framgå av föreningens stadgar hur dessa ska beräknas. En riktpunkt är att pantsättningsavgiften maximalt ska uppgå till 1 procent av prisbasbeloppet. Eftersom många förvaltare har höjt ersättningen för att utföra dessa administrativa tjänster har också en del föreningar höjt procentsatsen för pantsättnings- och överlåtelseavgifterna. Detta kräver då att stadgarna ändras och att stämmobeslut fattas om detta – i de flesta fall på två efter varandra följande stämmor.

Spara underlaget?

Det framgår inte i lag hur länge underrättelser om pantsättningar ska sparas och därför kan själva meddelandet slängas när till exempel panten är löst. Det händer dock att underrättelserna kan behöva sparas om det finns skäl att tro att de behövs för eventuella rättsliga anspråk längre fram.

Tänk på att:

När föreningen meddelas om att en bostadsrätt har pantsatts ska det antecknas så snart som möjligt. Även om pantsättningen ändras, exempelvis om medlemmen löser sitt lån och panten löses, ska det antecknas i förteckningen.

Visste du att:

  • En bostadsrätt kan pantsättas hur många gånger som helst och föreningen kan aldrig neka en medlem att pantsätta sin bostadsrätt.
  • Medlemmens make, maka, registrerad partner eller sambo måste också godkänna pantsättningen om det är deras gemensamma bostad. Annars är inte pantsättningen giltig fullt ut.
  • När ett lån inte betalas av en låntagare kan långivaren kräva in panten genom att först ansöka om betalningsföreläggande och därefter begära verkställighet hos Kronofogden, det vill säga utmätning.
  • Om föreningen slarvat med en pantsättningsnotering och det leder till förlust för panthavaren eller bostadsrättshavaren kan föreningen bli skadeståndsskyldig. Så var fallet i en dom från Svea hovrätt där en bostadsrättsförening i Mellansverige ansågs skadeståndsskyldig på grund av två pantsättningar som inte noterats i lägenhetsförteckningen. De gällde sammantaget lån om drygt 1 200 000 kronor som bostadsrättshavaren behövde lösa då lånen sades upp på grund av att säljaren varit misskötsam. 

Förslag om ett nationellt register

I dag finns inget nationellt register där pantsättningar är samlade. För att stärka konsumentskyddet mot panträtter som inte noterats och för att försvåra för brottslighet som penningtvätt och bedrägerier har en utredning om ett offentligt bostadsrättsregister därför gjorts. Utredningen har förslagit att registret ska hanteras av Lantmäteriet och förutom uppgifter om pantsättning ska det innehålla information om bostadsrättslägenheten, bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren.

Detta skulle innebära att bostadsrättsföreningarna inte behöver
hantera pantsättningarna själva framöver. Ett register kommer också att ge förbättrad information till banker och mäklare, samtidigt som det skyddar bostadskonsumenterna.

– I grunden är Bostadsrätterna positiv till förslaget, även om vi tycker att det skulle räcka med endast ett pantsättningsregister.
Fler uppgifter innebär att det måste uppdateras ofta, vilket troligen medför en kostnad som slutligen kommer att hamna på bostadsrättshavaren, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Relaterade ämnen

  • Precis på samma sätt som någon kan använda sin villa som säkerhet för lån är också bostadsrätten ett allmänt accepterat kreditobjekt. Det är styrelsens ansvar att notera pantsättningarna i lägenhetsförteckningen vilket ofta sköts av en ekonomisk förvaltare.

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner