Får medlem installera kattlucka på altandörren?

Fönster och dörrar

Fråga

En av våra medlemmar som bor på bottenvåningen har installerat en kattlucka i sin altandörr utan att fråga styrelsen i förväg. Vi har svårt att läsa ut av våra stadgar om bostadsrättshavaren får göra en sådan sak eller inte. I dem står i och för sig att medlemmarna har ansvar för sina ytterdörrar. Får en medlem utföra den här typen av förändring då? Eller ska vi skriva avtal i efterhand om att medlemmen får återställa dörren ifall denne flyttar?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom fönster och dörrar

  • Är huvudnyckel ett måste?

    En medlem har installerat kodlås på sin ytterdörr. I och med det fungerar inte vår huvudnyckel. Hur ska vi hantera det? Framöver kanske fler vill ha egna lås. Vi måste väl kunna komma in i samtliga lägenheter om det skulle hända något allvarligt? Enligt våra stadgar är medlemmarna underhållsansvariga för låsen.

  • Vem ska egentligen betala de nya låsen?

    Vi har en medlem som tappat bort en nyckelknippa med nycklar till sin lägenhet men även till flera av våra gemensamma utrymmen. Om vi nu behöver byta låsen, vem ska egentligen stå för kostnaden? Föreningen eller medlemmen? Det blir ju ganska dyrt eftersom det är många lås som behöver bytas.

  • Vem ansvarar för fönstermålningen?

    Alla lägenheter i vår förening har inglasade balkonger. Det börjar bli dags att måla fönstrens utsida. Vem ansvarar och betalar för målningen? I våra stadgar står att föreningen ska stå för målning av fönstrens utsida, men dessa ligger ju innanför inglasningen?

  • Kan medlemmens dörrköp ersättas?

    Enligt våra stadgar är lägenheternas ytterdörrar föreningens ansvar. Vi har en medlem som för några år sedan själv bekostade en ny ytterdörr. Nu planerar vi i styrelsen att byta alla ytterdörrar. Kan den medlem som själv bekostat sin ytterdörr begära ersättning av föreningen och hänvisa till dåvarande styrelses hantering i frågan?

  • Ansvarar föreningen för fönsterputsningen?

    I vår förening finns ett antal lägenheter med fasta fönster som inte är åtkomliga utan att det är risk för olyckor för de boende att putsa. Vår fråga är om det är föreningens ansvar att få dem utvändigt putsade en gång per år samtidigt som vi får andra glasdelar på fasaden putsade?

  • Kan föreningen ta över ansvaret för balkongdörrarna?

    Vi är en liten förening med 16 lägenheter. Några medlemmar vill att föreningen justerar balkongdörrarna då de är svåra att stänga samt att det drar kallt genom dem. En enkät visar att tre fjärdedelar av medlemmarna har problem med dörrarna. I styrelsen har vi beslutat att anlita en snickare som åtgärdar felen och att föreningen står för kostnaden, men enligt stadgarna är det egentligen medlemmarna som ansvarar för detta själva. Kan föreningen ändå stå för kostnaden?

  • Vem ska betala för tätningslisterna?

    En fråga har kommit upp angående ansvaret för tätningslister vid fönstren hos en medlem. I stadgarna står att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för ”inner- och ytterdörrar samt glas och bågar i inner- och ytterfönster; bostadsrättsinnehavaren svarar dock inte för målning av yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster.” Vem ansvarar för tätningslister om det inte nämns i stadgarna?

  • Byte av medlemmars dörrar – styrelsens beslut?

    Vi har bestämt att vi ska byta alla lägenhetsdörrar i vår förening. Fastigheten är cirka 50 år gammal och många lägenhetsdörrar är dåliga. Vår tanke är att vi ska förbättra brandsäkerheten genom detta arbete. I stadgarna framgår att inner- och ytterdörrar är bostadsrättshavarnas ansvar. En ledamot anser då att styrelsen måste ta upp frågan på ett årsmöte för att kunna besluta om dörrbytet. Kan vi fatta detta beslut på ett styrelsemöte? Om svaret är nej, kan vi fatta beslut på ett extra årsmöte?

  • Vem ansvarar för en fungerande ringklocka?

    Vi har en medlem som har en trasig kontakt till sin ringklocka vid dörren. En tidigare medlem hade tagit bort kontakten, alltså knappen, för att dennes barn inte skulle bli störda. Är det bostadsrättshavaren eller föreningen som ansvarar för att sätta dit en ny? Kan inte hitta att det står något i våra stadgar om detta.

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Vem beslutar om omvandling av parkering?

    Vi har i dag fyra gästparkeringsplatser som vi vill göra om till boendeparkeringar genom hyresavtal. Orsaken är att de nyttjas av boende till 90 procent i dag. Kan vi besluta om detta i styrelsen eller är det ett stämmobeslut?

    Stämmobeslut 2023-03-01
  • Kan en ledamot omvandlas till suppleant?

    Vi hade nyligen årsstämma i vår förening och gjorde misstaget att på stämman välja fem ordinarie styrelseledamöter i stället för maximalt fyra som det står i stadgarna. Kan vi ”nedgradera” en av de valda ledamöterna till suppleant utan att hålla en ny stämma eller behöver vi göra om hela valet?

    Stämmobeslut 2023-03-01
  • Kan en medlem kräva ersättning för fönster?

    Vi ska bygga vindslägenheter och ytterligare våningar på en del av vår fastighet, vilket innebär att två mindre fönster i en lägenhet kommer att försvinna. Vi har ett stämmobeslut på detta där samtliga medlemmar var närvarande och röstade igenom förslaget enhälligt. Kan medlemmen vars fönster försvinner ha rätt att i efterhand kräva att dessa ska vara kvar eller någon form av ersättning?

    Stämmobeslut 2022-04-01
  • Vem beslutar om att sälja gästlägenheten?

    I vår styrelse har vi en diskussion om föreningens gästlägenhet. Frågan är om vi ska avveckla den och sälja den eftersom den inte ger så mycket intäkter och innebär en hel del arbete. Kan styrelsen fatta det formella beslutet om försäljning av gästlägenheten?

    Stämmobeslut 2022-04-01
  • Kan styrelsen fatta beslut om blommorna?

    Vi har två medlemmar som på egen bekostnad har planterat blommor vid vårt hus under flera år. Nu har styrelsen fattat ett beslut att vi ska lämna ett bidrag till detta på max 500 kronor per person och år. Nu visar det sig att det fattades ett beslut på en tidigare stämma att vi inte skulle lämna bidrag till blommorna. En medlem hävdar nu att styrelsen inte kan besluta om detta utan att ett nytt beslut måste fattas på stämman. Är inte det här ett beslut som styrelsen borde kunna ta?

    Stämmobeslut 2020-06-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan stämmobeslut ändras och kan medlemmar tvinga fram en extrastämma?

    På en årsstämma lade styrelsen fram en proposition om att låta en av våra hissar gå ända ner till källarplanet. En majoritet av medlemmarna röstade nej till propositionen. Nu, ett halvår senare, har en medlem samlat in underskrifter från nio av föreningens trettio bostadsrättshavare som vill att vi kallar till en extrastämma i samma ärende. Kan man göra så? Står inte ett stämmobeslut fast?

    Stämmobeslut 2020-02-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet