Grannsamverkan ger trygghet
Den mörka årstiden är högsäsong för inbrottstjuvar. Metoden Grannsamverkan har visat sig vara effektiv för att minska bostadsinbrotten. – Det går att skapa större trygghet i närmiljön genom engagemang och nyfikenhet, säger Bo Altegen, styrelseledamot i Brf Stjärnhusen i Stockholmsförorten Gröndal.
Bostadsinbrotten ligger på en konstant nivå sedan flera år, men har under första halvåret 2017 ökat något. Då anmäldes närmare 10 000 bostadsinbrott i Sverige; en ökning med 3 procent jämfört med 2016. Mest ökar lägenhetsinbrotten. Statistik från tidigare år visar att det är nu under den mörka årstiden som flest inbrott sker.
Men det finns åtgärder som bostadsrättsföreningar kan göra för att minska riskerna. Genom metoden Grannsamverkan kan de boende i ett område samarbeta i nätverk för att minska brottsligheten och öka tryggheten.
I Brf Stjärnhusen i Gröndal har styrelseledamoten Bo Altegen på sin lott att gå dagliga rundvandringar i kvarteret för att bland annat kolla om dörrar är låsta och att ingen åverkan skett på portlås.
– Det är ett uppdrag som passar mig bra eftersom jag är hemma på dagtid. Jag möter mycket folk, allt från mäklare till olika entreprenörer som rör sig här.
– Ett bra sätt är att fråga främlingar ”kan jag hjälpa till med något?”. Det brukar få den med oärliga avsikter att lägga benen på ryggen.
Han sitter inte på någon brottsstatistik, men konstaterar att föreningen inte haft några inbrott i närtid.
– Genom att vi satt in nya lås känner folk sig säkrare. Tidigare hängde rökande ungdomar i portarna närmast gatan. I dag är våra portar alltid låsta, till skillnad från tidigare.
Grannsamverkan bygger på att de boende hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområdet. Arbetet sker i samverkan med polisen som hjälper till med kunskap och information. För detta behöver en bostadsrättsförening utse ett kontaktombud.
Det kräver ingen större insats, konstaterar Bo Altegen.
– Nej, det handlar inte om så mycket tidsåtgång, säger han och dubbelkollar att en port är låst. För mig som pensionär är det här ett lagomjobb, jag kan styra helt själv.
Medlemmen Linda Nordstrand flyttade in i Stjärnhusen för fem år sedan. Hon ser inte bara fördelen med Grannsamverkan som en brottsförebyggande metod, utan också att den skapar samhörighet.
– Alla hälsar på varandra. Jag känner att jag har bra koll på vilka som bor här och det är trevligt. Så fort något händer brukar det komma upp lappar. En tjej fick sin barnvagn stulen i min port. Ofta vet vi väldigt snabbt om någonting har hänt, och även föreningen är snabb med information till oss.
Läs om kommunpolisens syn på Grannsamverkan: "Var vänligt nyfiken - inte konfrontativ".