Får medlemmen koppla in en lampa i förrådet?

Ombyggnation utanför lägenhet

Fråga

Har en medlem rätt att koppla in en lampa i sitt förråd? Förrådet är mörkt och medlemmen vill därför dra en ledning från föreningens elledning in i sitt förråd.

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom ombyggnation utanför lägenhet

  • Är det tillåtet att borra i fasaden?

    En medlem i vår förening har en egen entré, åtskild från huvudentrén. Uteplatsen vid entrén ingår inte i bostadsrätten. På den putsade fasaden utanför entrén har medlemmen borrat hål och hängt upp blomkrukor och en spaljé. Finns det särskilda regler för det?

  • Hur kan vi hantera boende som gör fasadingrepp?

    Antalet boende hos oss som borrat och hängt upp diverse anordningar på fasaden vid uteplatser och balkonger har ökat. Några saker är tveksamt tunga och vi är rädda att de skadar fasaden. I våra trivselregler står att godkännande måste inhämtas från föreningen, men få gör det. Hur får vi medlemmarna att förstå att de ska ansöka om lov först?

  • Krävs tillstånd för att bygga hundkoja?

    I vår förening har vi bostadsrättsradhus där marken är upplåten med bostadsrätt. Nu har en boende byggt en hundkoja precis mot grannens staket utan att fråga vare sig styrelse eller granne. Min fråga är om det inte krävs tilllåtelse från styrelsen eftersom det är en byggnad? Och hur ska vi som styrelse agera i ett sådant här ärende i efterhand?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Kan vi be medlemmarna betala hängrännor?

    I vår förening har vi en skrivning i stadgarna om att medlemmar med balkong ansvarar för renhållning, snöskottning och ska se till att avledning för dagvatten inte hindras på balkongerna. En del bostadsrättshavare har glasat in och då satt en hängränna för avrinning så att inte vatten hamnar på grannens altan, andra inte. Kan föreningen bekosta hängrännor och sedan lägga kostnaden på månadsavgifterna eller förmå medlemmarna att betala fakturan?

    Inglasning 2024-03-01
  • Måste extrastämman ske på det begärda datumet?

    Styrelsen måste ju alltid kalla till en stämma om minst en tiondel av de röstberättigade begär det. I begäran om extrastämma som inkommit till oss anges ett datum för stämman. Måste styrelsen rätta sig efter det datumet? Hur lång tid efter begäran inkommit har styrelsen på sig att arrangera extrastämman?

    Föreningsstämma 2022-03-01
  • Får båtar och husvagnar stå på föreningens mark?

    Får medlemmarna ställa upp vad som helst på mark som tillhör föreningen, alltså inte ingår i bostadsrätten? En medlem har en båt uppställd på sin infart. Nu har en annan medlem köpt en husvagn som står precis vid dennes ingång. Vi i styrelsen har inte godkänt något av det. Vad gör vi?

    Trivselregler 2021-08-01
  • Hur hanterar vi störande rökelsedoft?

    Vi har problem med en bostadsrättshavare som tänder rökelser på sin balkong, vilket stör grannen ovanför. Grannen är lite allergisk och har försökt prata med medlemmen och det hjälpte ett tag, men nu har rökelseanvändandet tagit fart igen. Vad kan vi i styrelsen göra?

    Trivselregler 2021-03-01
  • Kan medlemmar som inte följer reglerna stängas av?

    Vi kommer att be medlemmarna skriva på ett avtal där det står att de ska följa vissa regler i tvättstugan, till exempel att hålla tvättstugan i gott skick och att det inte är tillåtet att boka mer än en tid per tillfälle. Även att medlemmen ska vara klar när tvättiden är slut. Kan vi stänga av medlemmar som inte följer ordningsreglerna?

    Trivselregler 2019-12-01
  • Vad gör vi med medlem som vägrar ha samma färg på balkongräckestyget?

    I vår förening har vi skrivit in i trivselreglerna att vi vill att de tyg som sätts upp på balkongräckena ska ha en enhetlig färg. En av våra medlemmar har satt upp ett balkongräckestyg med avvikande färg. Vi skrev då ett vänligt brev och påpekade detta men har inte fått någon reaktion på vårt brev. Vi vill nu ta saken vidare. Vad kan eller bör vi göra för att få medlemmen att förstå att föreningens ordningsregler gäller?

    Trivselregler 2019-08-01
  • Närvaro på stämman för att bli invald?

    Vi ska ha årsstämma snart. Vår fråga är om en person som i dagsläget inte är med i styrelsen, men som är intresserad av att bli invald, kan bli det trots att denne inte har möjlighet att närvara på årsstämman?

    Föreningsstämma 2019-05-01
  • Kan man förbjuda någon att röka i sitt eget hem?

    Vi har en lokal där hyresgästen upplever problem med röklukt. Ingen som arbetar där röker. Däremot röker grannen till lokalen cigarrer då och då. Frågan är vilka skyldigheter vi har som hyresvärd i det här läget? Vi antar att föreningen kanske måste undersöka vad som kan vara problemet men i gamla hus som vårt, med självdrag och enbart mekaniskt frånluftsystem, är inte ventilationen den bästa. Och ett gammalt hus kan släppa igenom dålig lukt genom väggsprickor och golvlister. Vi har dock en godkänd OVK för lokalen och huset i övrigt. Vad behöver vi göra för att inte lokalhyresgästen ska driva saken vidare? Medlemmarna ska ju bevara sundhet, ordning och gott skick vilket kanske kräver en tillsägelse till medlemmen som röker, men kan vi verkligen förbjuda någon att röka i sitt eget hem?

    Trivselregler 2019-04-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet