Spackla på rätt sätt
Slarva inte med spacklingen innan du ska måla eller tapetsera, det är helt avgörande för slutresultatet. Men välj rätt spackel – det finns många varianter att välja på beroende på vad och var det ska spacklas. Här är expertens tips!
Snåla inte med spacklet.
– Det är det absolut vanligaste misstaget, säger Henrik Edin, målare i Säffle som driver tipssajten www.henkesmålartips.se.
Själv har han en mycket varm relation till det som är många hemmafixares akilleshäl.
– Jag älskar att spackla. Att få en vägg att gå från trasig och hålig till slät och hel är fantastiskt. Utmaningen är att få väggen så slät att den knappt behöver slipas.
Men för lekmän är slipningen inget som kan bortses. För att välja rätt spackel finns några tumregler, enligt Henrik Edin:
Vanligt sandspackel funkar bra till gamla tapetskarvar, skadade väggar, nya gipsskivor och träfiberskiva.
– Satsa på ett medelgrängat/medelgraderat sandspackel – det brukar vara ljusgrått. Men är det mycket ojämnheter kan du göra en grund med grovspackel först. Ska du sedan måla väggen – lägg ett finspackel ovanpå och slipa med ett 180-sandpapper.
När du ska spackla på snickerier eller möbler behöver du först se till att de är grundmålade.
– Sedan använder du snickerispackel som är mer elastiskt än sandspackel. Ska du inte måla så satsa på plastiskt trä som är ett träfärgat spackel.
För våtutrymmen finns våtrumsspackel:
– Det är oftast grönt eller blått till färgen och innehåller ämnen som bland annat motverkar mögelpåverkan. Fuska aldrig i våtutrymmen!
Och tricket för att lyckas stavas tålamod, menar Henrik Edin.
– Spackling är ett hantverk. Och köp inte för billigt spackel – de har dåligt bindemedel och fyllnadsmedel som gör det tufft att slipa. Lägg lite pengar på ett finare spackel så tjänar du tid och resultatet blir bättre.