Så undviker du extrajobb med extrarummet
Hemmakontor eller tillökning i familjen? Anledningarna till att vilja bygga ett extra rum i lägenheten är många. Men hur påverkas ventilationen och vad händer om fastigheten är k-märkt? Här är några viktiga saker att tänka på.
Att sätta upp en mellanvägg för att skapa ett extra rum är ett enkelt sätt att ge bostaden nytt liv. Även om processen kan se olika ut, finns det ett par viktiga saker att tänka på innan man sätter i gång. Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna, förklarar att ventilationen är viktig att tänka på tidigt i planeringen. Vid en obligatorisk ventilationskontroll, även så kallad OVK, finns annars risk för att fastigheten inte lever upp till kraven.
– Du måste säkerställa att det inte påverkar ventilationen negativt, om det inte är byggt korrekt kan det bli en anmärkning och ge påföljder som vite. Sedan är det också en fråga om du verkligen vill befinna dig i ett rum utan ventilation, säger Ulrika Blomqvist.
För att göra ändringar i ventilationen i en bostadsrätt krävs godkännande från styrelsen. Att rådfråga en kunnig hantverkare är ett bra första steg för att ta reda på vilken lösning som funkar bäst.
– Är du det minsta osäker på vad som får göras ska du kolla med styrelsen. Men det är inte upp till styrelsen att säkerställa att du bygger korrekt, det är ditt ansvar, därför kan det vara bra att kontakta en hantverkare.
Den som bor i en äldre fastighet gör också klokt i att undersöka om den har en kulturhistorisk märkning. Beroende på vilken typ av märkning byggnaden har kan det finnas begränsningar kring vilka ingrepp som är tillåtna. Tillstånd kan krävas för att ändra interiören eller den fasta inredningen.
– Finns det ett särskilt kulturhistoriskt värde som inte får förvanskas går det inte att ändra som du vill. Om inte styrelsen har uppgifter kring vad som gäller kan du vända dig till din kommun eller Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister, säger hon.
Ulrikas Blomqvists bästa tips är att kontakta styrelsen innan något påbörjas.
– I de fall där bärande väggar behöver rivas behövs tillstånd från styrelsen. Det är nog ovanligt, men även icke bärande väggar kan få en stadgande verkan när huset sätter sig, så kolla först, säger Ulrika Blomqvist.