Renovera utan att riva? Javisst!

Våtrum får man inte slarva med. Men du kan faktiskt göra mycket med ett badrum du inte gillar, eller till och med fixa en skada utan att behöva riva ut det gamla. Experten berättar hur.

Du tappar parfymflaskan i golvet och spräcker två klinkerplattor. Badrummet i lägenheten är hyggligt nytt, men du gillar det verkligen inte. Det har blivit ett hål i väggen när jag bytte kommod, måste jag riva upp hela badrummet nu? Mycket är faktiskt möjligt att fixa – men allt handlar om vilket skick badrummet är i. Det menar Magnus Lundgren på Byggkeramikrådet.

– Du kan göra allt från en enkel ansiktslyftning till en helrenovering. Men det är som med en gammal bil: du måste fråga dig om det är värt en reparation till. Är det en gammal fuktspärr eller ett plastgolv som är över tio år ska du överväga att bygga nytt och få många problemfria år.

Om badrummet är helt och tio år gammalt men känns tråkigt?
– Är det utseendet du vill ändra kan du sätta kakel på kakel. Då har du fortfarande ett tio år gammalt badrum, med tanke på fuktspärr och underarbete, och du måste uppge vid en framtida försäljning att du gjort en så kallad ytskiktsförbättring.

Får du en mindre skada i en klinker går det att göra en delreparation. Ta reda på vilken typ av tätskikt du har, det framgår av kvalitetsdokumentet. Sedan kan du ta bort den skadade klinkern och ersätta den med en ny, enligt leverantörens anvisning. Ta bilder på varje steg du gör så du kan påvisa fackmannamässigheten.

Fuktspärren är det viktigaste i hela badrummet – så hur går det om skadan går ner till den?
– Vet du bara exakt vad som har hänt vid skadan kan du frilägga, lägga nytt tätskikt som överlappar det befintliga och göra helt tätt. Teknikerna för delreparation finns. Det gäller att få det gjort på försäkringsbart vis, det vill säga fackmannamässigt. Använder du en entreprenör har de ansvaret enligt konsumenttjänstlagen. Ta även här bilder som dokumentation.

Är hantverkarna med på tåget när vi ber om en billigare och mer miljömässig delrenovering?
– Det är inte ovanligt numera, hela branschen är insatt i principen. Men visst: det är lite grann som att gå till restaurangen och säga ”Jag vill beställa din goda sås” och kocken vill sälja sin trerättersmeny. Att tänka på miljön är att välja rätt material, menar Magnus Lundgren. Kakel och klinker håller i generationer, medan andra material har betydligt kortare livslängd.

– Tänk tidlöst och klassiskt, kanske keramiska plattor med känsla av kalksten och natursten. Något som nästa lägenhetsinnehavare också kan gilla – det gör lägenheten mer attraktiv och är bättre för miljön. 

Råd från Magnus Lundgren

  • Byta utseende på ett väl fungerande badrum? Lägg nytt kakel över. Tänk på hållbarheten i materialen.
  • Spara kakel och klinker som blir över, de kan vara guld värda om du behöver delrenovera.
  • Tänk på ditt badrum som något du förvaltar över tid. Vad är bäst för huset? För din lägenhet?
  • Färg och form i all ära, men fuktspärren är viktigast och den ska du vara mest noggrann med.

Vad säger försäkringsbolaget?

Generellt förordar Folksam klimatsmarta lösningar. I de fall en fullgod reparation kan erhållas med mindre insatser förordas därför dessa. Dock under förutsättning att det inte förhöjer risken för skador i framtiden. Folksam har i villkoret krav på att renoveringen/uppförandet ska vara utfört i enlighet med gällande branschregler. Om kravet inte fullföljs kan möjligheten att få full ersättning vid skada begränsas.

 

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner