Därför har vi ränteavdrag

För många har ränteavdraget varit en förutsättning för att kunna skaffa sig en bostad. Men varför finns det? Om det skulle plockas bort riskerar bostadspriserna att falla. – Kanske med 20 procent eller så, säger Peter Englund, professor emeritus vid Handelshögskolan.

I det svenska skattesystemet har avdrag för alla möjliga typer av lån funnits sedan början av 1900-talet för att uppmuntra till investering. Nivån på ränteavdraget har varierat under åren men minskades till 30 procent i början av 1990-talet. Markus Karlman, biträdande professor vid Norges Handelshögskola, förklarar:

– Tanken är att när du gör en investering har du möjlighet att dra av kostnaderna som finns för dem.

Även om skattesystemet för bostäder reformerades 2008 blev både ränteavdraget och reavinstskatten på bostäder kvar. Och en fastighetsavgift infördes för både bostadsrätter och hyresrätter.

Vad skulle hända om ränteavdraget togs bort?

– Ett avskaffat ränteavdrag skulle göra bostadslån dyrare. Det skulle i sin tur sänka efterfrågan på bostäder. Lägre efterfrågan leder till lägre bostadspriser, säger Markus Karlman.

Peter Englund bekräftar tesen om att priset på bostadsrätter skulle falla i Sverige. 

– Kanske med 20 procent eller så. Det skulle i sin tur göra det ännu mindre lönsamt att bygga nya bostäder och bostadsinvesteringarna skulle minska. Detta skulle i sin tur drabba den allmänna konjunkturutvecklingen, säger han.

Avskaffandet skulle dessutom ha ganska stora fördelningseffekter på individnivå med både vinnare och förlorare.

– Folk är beroende av sina ränteavdrag, jag tror ingen har räknat med ett avskaffat ränteavdrag i sina kalkyler. Det skulle ju också komma olyckligt i dag, säger Peter Englund.

2021 var räntekvoten,  det vill säga hushållens räntekostnad, efter avdraget, utifrån andel av disponibel inkomst för nya bolån under 4 procent. 2023 hade andelen ökat till 10,8 procent.

– I dag betalar nya bolånetagare drygt 15 procent av sin disponibla inkomst i ränta före ränteavdraget. Ett avskaffande skulle således kosta 4,5 procent av den disponibla inkomsten, säger Peter Englund som inte ser något avskaffande av ränteavdraget vid horisonten.

Av: Elliot Gustafson

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet