Regler i lagom omfattning bidrar till att öka trivsel

Kan regler öka trivseln? Svaret på frågan är ja. I synnerhet ökar respekten för reglerna om de tas fram i samförstånd med de boende och förankras på en föreningsstämma. Ordet lagom får en alldeles speciell betydelse här när det handlar om trivselreglernas omfattning.

Livet i en bostadsrättsförening innebär oftast att människor inte bara bor nära varandra, utan dessutom ska komma överens om hur det gemensamma ska skötas och tas om hand. Konfliktytorna är därför flera och då blir reglerna viktiga. Stadgarna reglerar det mer formella i föreningen, medan trivselreglerna oftast rör det vardagliga. När grannar inte kommer överens eller sköter sig får styrelsen något att luta sig mot när det handlar om oönskat beteende.
Samtliga grannar blir nämligen i princip skyldiga att följa det de gemensamt bestämt.

Hur en förening tar fram sina trivselregler kan se olika ut. Kanske väljer styrelsen att tillsätta en arbetsgrupp med några medlemmar som får komma med förslag. Visserligen kan styrelsen ensam besluta om reglerna, men rådet är ändå att låta en föreningsstämma fatta beslut och då räcker det med enkel majoritet, alltså att mer än hälften av de närvarande på stämman röstar för reglerna.

Konkreta tips är att undvika att hänvisa till sunt förnuft, eftersom det öppnar upp för tolkning och kan betyda olika saker. Vad som är sunt förnuft för dig är kanske inte samma som för din granne. För att öka acceptansen för reglerna är det bra om de skrivs på ett språk som alla förstår.

Tänk på att reglerna inte får vara godtyckliga och inte strida mot lag. Då blir reglerna verkningslösa.

Vad händer om någon inte följer föreningens  trivselregler? Styrelsen kan då behöva skicka en varningsskrivelse, en rättelseanmaning, till medlemmen. Om det skulle bli aktuellt att säga upp medlemmen och tvinga den att flytta kan trivselreglerna få betydelse om det går till domstol. Trivselreglerna kan även ha betydelse om det blir aktuellt att begära särskild handräckning hos Kronofogden.

När beslut har fattats om trivselreglerna är det angeläget att de finns tillgängliga för medlemmarna. Lägg ut reglerna på webbplatsen, om föreningen har en sådan. Informera de boende regelbundet om era gemensamt beslutade regler och se till att nya medlemmar tar del av dem.

Styrelsen gör klokt i att med viss regelbundenhet se över sina trivselregler. Kanske har något förändrats som gör att de behöver justeras. Med uppdaterade regler blir de också relevanta. 

Tips!

Som medlemsförening i Bostadsrätterna kan ni ladda ner en mall för trivselregler. Logga in och ladda ner den under Medlemsförmåner och Mallar och blanketter.



Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Trivselregler

    Att införa trivselregler är ett enkelt sätt att skapa lugn och trygghet i föreningen. Om reglerna är beslutade på en föreningsstämma vilar de på en bred, demokratisk grund vilket förhoppningsvis gör att fler följer dem.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet