Sommartider ökar risk för störande moment
Det är förstås härligt med vår, värme och så småningom sommar. Men den här tiden på året dyker nästan alltid frågor om grillning, rökning och festande i föreningen upp. Aktiviteter som kan störa omgivning helt enkelt. Vad kan styrelsen göra för att medlemmarna ska störa varandra så lite som möjligt?
När vårsolen börjar värma och vi vistas mer utomhus är det oundvikligt att vi märker av varandra i större utsträckning. Ljud och dofter sprider sig mer och letar sig in när vi har fler fönster öppna. Styrelsen har ett övergripande ansvar i föreningen och kan behöva agera när det går överstyr.
Grillsäsong
Grillning är i första hand en ordningsfråga, men kan också vara en säkerhetsfråga när vädret är torrt och blåsigt. Ta gärna upp det i trivselreglerna, som helst bör beslutas av en föreningsstämma. En del föreningar bestämmer att det är okej att använda en elgrill på balkongen, att grilla högst upp i huset eller på sin uteplats. Andra föreningar vill inte ha någon grillning alls.
Rökförbud?
I takt med att färre och färre röker sjunker också acceptansen för rökning. Även detta är en ordningsfråga som i viss mån kan regleras i trivselreglerna där rökning i trappuppgångar, tvättstugor, andra gemensamma utrymmen och möjligen på gården kan förbjudas.
Generellt sett går det dock inte att förbjuda någon att röka i sin bostad eller på balkongen. En del medlemmar vill att rökförbud ska införas i stadgarna, men ett sådant förbud kräver att samtliga medlemmar är eniga om detta – inklusive rökarna.
Fest varje helg
Att grannarna bjuder hem vänner och har fest då och då är något vi som bor i en bostadsrättsförening får leva med, men att festandet pågår helg efter helg med hög musik fram på småtimmarna är kanske inte okej. Först och främst rekommenderas att tala med varandra; det löser många konflikter. Om ingen förändring sker kan det dock bli tal om ett mer formellt tillvägagångssätt. Då behöver styrelsen dokumentera störningarna.
Ifall det skulle bli aktuellt med en uppsägning, som innebär att medlemmen kan tvingas flytta från sin lägenhet, rekommenderar Bostadsrätterna alltid att styrelsen kontaktar en jurist. Detta eftersom det är viktigt att inte göra några formella fel i uppsägningsförfarandet.