Stämmobeslut

Styrelsens uppgift är att sköta organisationen och den löpande förvaltningen av föreningen men styrelsen får inte besluta i alla frågor. Ärenden utanför styrelsens ansvar ska en föreningsstämma fatta beslut om.

I bostadsrättslagens 9 kapitel finns bestämmelser om föreningen som bland annat reglerar vilka beslut som ska fattas på en föreningsstämma och vilka majoritetskrav som ställs. Det finns åtskilliga beslut som en föreningsstämma ska besluta om enligt både stadgar och lagar.

Väsentliga förändringar

Till exempel är det föreningsstämman som fattar beslut om sådant som rör väsentliga förändringar på föreningens hus och mark såsom byggande av balkonger, uppförande av ett sophus på gården eller solceller på taket.

Allt som kan räknas som ny- till- eller ombyggnad anses vara väsentliga förändringar, men som regel inte underhålls- eller renoveringsåtgärder.

Ändrade insatser eller andelstal

Likaså ska stämman besluta när stadgarna ska ändras eller insatser ökas eller minskas. I vissa fall ska även hyresnämnden lämna sitt godkännande av stämmobeslutet.

Ett exempel på där stadgarna ger vägledning om att beslut ska fattas av en föreningsstämma är frågan om ändring av andelstal.

Exempel på frågor som en föreningsstämma ska besluta om. (Inom parenteserna framgår vilken majoritet som krävs för att beslutet ska vara giltigt):

  • Val av styrelseledamöter (enkel majoritet eller flest röster i sluten omröstning).
  • Arvode till styrelseledamöter (enkel majoritet).
  • Sådant som innebär väsentliga förändringar av föreningens hus eller mark (enkel majoritet).
  • Ändring av insatserna (samtycke från alla bostadsrättshavare eller 2/3 majoritet och hyresnämndens godkännande). Läs mer under "Insatshöjning".
  • Förändring av en bostadsrätt eller om en bostadsrätt kan behöva tas i anspråk i sin helhet av föreningen med anledning av en om- eller tillbyggnad (samtycke från berörda bostadsrättshavare eller 2/3 majoritet och hyresnämndens godkännande).
  • Utvidgning av föreningens verksamhet (2/3 majoritet).
  • Köp av hyresfastighet för ombildning från hyresbostäder till bostadsrätter (2/3 majoritet av hyresgästernas röster).
  • Stadgeändring (stöd från alla bostadsrättshavare eller enkel majoritet på den första stämman och 2/3 majoritet på den andra stämman vilka måste ligga i följd. I vissa fall gäller kvalificerad majoritet om 3/4 majoritet vid den andra stämman.) Läs mer under "Stadgar".

För våra medlemmar

Frågor och svar inom stämmobeslut

  • Vem beslutar om omvandling av parkering?

    Vi har i dag fyra gästparkeringsplatser som vi vill göra om till boendeparkeringar genom hyresavtal. Orsaken är att de nyttjas av boende till 90 procent i dag. Kan vi besluta om detta i styrelsen eller är det ett stämmobeslut?

  • Kan en ledamot omvandlas till suppleant?

    Vi hade nyligen årsstämma i vår förening och gjorde misstaget att på stämman välja fem ordinarie styrelseledamöter i stället för maximalt fyra som det står i stadgarna. Kan vi ”nedgradera” en av de valda ledamöterna till suppleant utan att hålla en ny stämma eller behöver vi göra om hela valet?

  • Kan en medlem kräva ersättning för fönster?

    Vi ska bygga vindslägenheter och ytterligare våningar på en del av vår fastighet, vilket innebär att två mindre fönster i en lägenhet kommer att försvinna. Vi har ett stämmobeslut på detta där samtliga medlemmar var närvarande och röstade igenom förslaget enhälligt. Kan medlemmen vars fönster försvinner ha rätt att i efterhand kräva att dessa ska vara kvar eller någon form av ersättning?

  • Vem beslutar om att sälja gästlägenheten?

    I vår styrelse har vi en diskussion om föreningens gästlägenhet. Frågan är om vi ska avveckla den och sälja den eftersom den inte ger så mycket intäkter och innebär en hel del arbete. Kan styrelsen fatta det formella beslutet om försäljning av gästlägenheten?

  • Kan styrelsen fatta beslut om blommorna?

    Vi har två medlemmar som på egen bekostnad har planterat blommor vid vårt hus under flera år. Nu har styrelsen fattat ett beslut att vi ska lämna ett bidrag till detta på max 500 kronor per person och år. Nu visar det sig att det fattades ett beslut på en tidigare stämma att vi inte skulle lämna bidrag till blommorna. En medlem hävdar nu att styrelsen inte kan besluta om detta utan att ett nytt beslut måste fattas på stämman. Är inte det här ett beslut som styrelsen borde kunna ta?

  • Kan stämmobeslut ändras och kan medlemmar tvinga fram en extrastämma?

    På en årsstämma lade styrelsen fram en proposition om att låta en av våra hissar gå ända ner till källarplanet. En majoritet av medlemmarna röstade nej till propositionen. Nu, ett halvår senare, har en medlem samlat in underskrifter från nio av föreningens trettio bostadsrättshavare som vill att vi kallar till en extrastämma i samma ärende. Kan man göra så? Står inte ett stämmobeslut fast?

  • Gemensamt internet – ska stämman besluta?

    Vi planerar att införa kollektiv anslutning av bredband. I dag har varje medlem sitt eget abonnemang hos olika företag. På det här sättet kan vi sänka kostnaden för medlemmarna för deras internetanslutningar. Frågan är, kan vi som styrelse genomföra detta rakt av eller måste det ske med omröstning på ett årsmöte? Tanken är att den nya avgiften för bredband/internet ska läggas på avgiften, så att varje medlem betalar cirka 100 kronor i månaden, vare sig de utnyttjar tjänsten eller inte. Självklart är vår tanke att informera i god tid så att befintliga avtal hinner sägas upp.

  • Kan styrelsen ändra stämmobeslut?

    I vår förening togs ett stämmobeslut om att dra in fiber enligt en specifik offert från ett företag som styrelsen hade kontaktat. Nu har installationen dröjt och det har dykt upp andra, mer ekonomiskt förmånliga, möjligheter att få fiber. Frågan är om vi kan frångå stämmobeslutet, och vad vi i så fall behöver göra för att det ska gå rätt till?

Relaterade ämnen

  • Styrelsebeslut

    Det kan vara svårt att dra klara gränser mellan vad styrelsen respektive föreningsstämman kan besluta om.

  • Andelstal

    I en del föreningar står en bostads andelstal för ägarandelen i föreningen medan i andra är det lika med bostadens andel av föreningens totala kostnader. Oavsett på vilken grund andelstalen bestämts är rådet att inte ändra dem.

  • Föreningsstämma

    Bostadsrättsföreningar präglas av demokrati – att alla medlemmar får vara med och besluta i frågor som rör den egna föreningen. Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ som utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen och för att verkställa stämmans beslut.

  • Hyresnämnden

    Hyresnämnden är en domstolsliknande myndighet som bland annat har till uppgift att pröva vissa hyres- arrende- och bostadsrättstvister inom sina respektive regioner. Nämnden medlar även i tvister.

  • Solceller

    Att installera solceller blir allt vanligare och det är ett sätt att hålla nere föreningens och medlemmarnas kostnader. Styrelsen bör göra en grundlig undersökning av förutsättningarna innan arbetet startar.

  • Stadgar

    Föreningens stadgar är både ett internt regelverk och en sammanfattning av vad medlemmarna måste rätta sig efter enligt lag. Tydliga stadgar är en bra grund för en väl fungerande bostadsrättsförening.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet