Styrelsebeslut
Det kan vara svårt att dra klara gränser mellan vad styrelsen respektive föreningsstämman kan besluta om.
Enligt lagen om ekonomiska föreningar ansvarar styrelsen för föreningens organisation och förvaltning. Detta innefattar bland annat löpande arbetsuppgifter som bokföring, redovisning, underhåll av fastigheten, upphandling av tjänster för olika typer av arbeten och bankkontakter.
Styrelsen i en bostadsrättsförening har ett långtgående mandat att besluta om föreningens skötsel och föreningsstämman kan inte gå in och ta över förvaltningsbeslut från styrelsen. Stämman kan heller inte lägga sig i enskilda ärenden, exempelvis beslut om andrahandsuthyrning. Det ska alltid vara styrelsen som beslutar i frågor om ekonomi, exempelvis ändring av månadsavgifterna.
När stämmobeslut egentligen inte behövs
Även om en styrelse formellt sett skulle kunna besluta i en fråga är det inte ovanligt att styrelsen ändå väljer att låta medlemmarna besluta om ärendet på en stämma. Det kan vara frågan om en dyr underhållsåtgärd där styrelsen vill kunna luta sig mot ett stämmobeslut i frågan.
Kan vara riskabelt
Det finns dock en risk med att lyfta frågor som faller under styrelsens förvaltningsansvar, som till exempel underhållsfrågor, till en stämma. Om stämman röstar nej till en nödvändig åtgärd, som att åtgärda ett tak som är i dåligt skick, kan styrelsen hamna i en rävsax om olyckan är framme på grund av att styrelsen inte åtgärdat taket. Tänk er därför för innan ni gör detta val.
Frågor som engagerar
En annan speciell situation är frågor som engagerar och kan leda till starka känslor och därmed motsättningar inom föreningen. Ett exempel är frågan om att ta ned träd på föreningens mark. Ett kriterium för att ett ärende ska avgöras av en stämma är att det är en väsentlig förändring av föreningens hus eller mark, som det heter. Eftersom det råder en viss osäkerhet kring vad som är att betrakta som väsentlig förändring, förutom att frågan kan vara kontroversiell, rekommenderar vi styrelsen att låta stämman besluta i frågan. Detta i linje med den aktsamhetsplikt som styrelsen har enligt lag. Men det kan vara så, för att ta just detta som exempel, att det finns ett utlåtande från en arborist som säger att det är nödvändigt att ta ned ett skadat trä. Då faller det på styrelsens bord att besluta om detta.
Det kan också handla om parkeringsfrågor och införande av tvättstugeregler. Ordningsfrågor som dessa faller under styrelsens förvaltningsansvar och kan egentligen beslutas inom styrelsen. Men det är ändå lämpligt att lägga fram ett sådant förslag till en stämma så att beslutet är så väl förankrat som möjligt.
Beslutsförhet och röstning i styrelsen
Styrelsen är beslutför när antalet närvarande ledamöter överstiger hälften av samtliga ledamöter. Vid beslut gäller det som mer än hälften av de närvarande röstat för. Om lika många röstar för som emot ett beslut har ordföranden utslagsröst.
Om styrelsen inte är fulltalig ska de som röstar för beslutet vara fler än en tredjedel av hela antalet styrelseledamöter. Suppleanter tjänstgör i den ordning som ordförande bestämmer om inte annat beslutats av föreningsstämman eller framgår av arbetsordningen som beslutats av styrelsen.
Demokratiskt vald styrelse
Föreningen har den styrelse som medlemmarna har valt. Är medlemmarna missnöjda med förvaltningen kan styrelsen väljas bort på nästa stämma och andra styrelseledamöter utses. Skulle däremot flera medlemmar vilja påskynda processen för att få en ny styrelse finns en minoritetsskyddsregel. Den säger att en extrastämma måste äga rum om minst 10 procent av föreningens medlemmar begär det.
Tänk på att föreningens stadgar kan innehålla bestämmelser om hur beslut ska fattas i vissa frågor.