Valberedning
Valberedningen är, enkelt uttryckt, föreningens rekryteringskonsult som har valts på föregående årsstämma för att ta fram förslag på lämpliga personer till föreningens styrelse och revisorer för nästkommande år. I vissa föreningar ingår även i uppdraget att föreslå nivån på styrelsearvodet.
Många bostadsrättsföreningar har en valberedning men det finns inga bestämmelser i bostadsrättslagen om att föreningen måste utse en valberedning. Däremot kan det finnas krav i föreningens stadgar om att det ska finnas.
Hur valberedningen väljs
Det är föreningsstämman som utser en valberedning. Ofta utses avgående styrelseledamöter att ingå i den då dessa har kunskap om och erfarenhet av vad styrelsearbetet innebär och vilka kompetenser som behövs.
Valberedningen brukar bestå av två till tre personer, varav en är sammankallande. Inför kommande föreningsstämma ger valberedningen sitt förslag till samtliga personval såsom styrelseledamöter, suppleanter, revisorer och eventuella andra funktionärer.
Valberedningens arbete
Valberedningen förbereder sig vanligen genom att först prata med den sittande styrelsen om hur många platser som behöver tillsättas vid årsmötet och även om det finns önskemål om någon särskild kompetens som fattas i styrelsen.
Därefter är det klokt att gå ut till föreningens medlemmar både med allmän information till alla om att engagera sig i styrelsearbetet och återkomma till valberedningen om intresse finns. Men även att jobba med uppsökande verksamhet som att knacka dörr eller kontakta dem som passar in på den profil som styrelsen behöver. Valberedningen sätter därefter ihop ett förslag bestående av de kandidater de tror kan arbeta väl ihop och som kan bidra med sina kunskaper.
Det är inget som hindrar att valberedningen föreslår sig själva till styrelseledamöter, suppleanter, revisorer eller andra förtroendeuppdrag i föreningen. Självklart kan medlemmarna på föreningsstämman komma med andra förslag än valberedningens.
Om valberedningen i stadgarna
Om valberedningen avgår under mandattiden, brukar man inte kalla till extra föreningsstämma enbart för att tillsätta en ny valberedning. Men om man tror att det kommer att bli svårt att få ihop en ny styrelse vid nästa ordinarie föreningsstämma, kan det vara en bra idé.
I stadgarna kan det vara lämpligt att ta med en bestämmelse om att
- föreningen ska ha en valberedning över huvud taget
- antalet personer i valberedningen och en person ska utses till sammankallande
- mandattid (normalt ett år)
- valberedningen ska föreslå även arvoden till styrelsen.