Juridisk person som medlem – vad innebär det?

Publicerat 2023-11-01 i Medlemskapsprövning

Fråga

Vi diskuterar frågan om att godta eller neka juridisk person som medlem i vår förening. Vad innebär det egentligen att ha en juridisk person som medlem i en bostadsrättsförening? Hur blir dennes rättigheter och skyldigheter gentemot föreningen? Är det något speciellt vi som styrelse bör tänka på eller behandlas den juridiska personen som en vanlig medlem?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom medlemskapsprövning

  • Kan minderåriga ärva lägenheten?

    En av våra bostadsrättshavare har oväntat gått bort. Medlemmens två minderåriga barn bor nu i lägenheten med en släkting som är deras förmyndare. Släktingen har frågat om föreningen kan godkänna att barnen äger lägenheten även om de är under 18 år. Vad bör vi tänka på när vi besvarar frågan?

  • Vad bör vi tänka på vid medlemskapsprövning?

    Vi är en liten bostadsrättsförening med tre lägenheter. En av dem har sålts och vi har sedan fått ansökan om medlemskap samt överlåtelseavtal av mäklaren. Eftersom banken godkänt köparna undrar vi vad vi som styrelse ska göra inför godkännande av medlemskapet. Behöver vi ta en kreditupplysning?

  • Kvarstår medlemskap vid partners bortgång?

    Vi är en 55+-förening, men det är möjligt för en person yngre än 55 år att bli medlem om bostadsrätten ägs tillsammans med en person över 55 år. Hur ska vi tänka om medlemmen över 55 år avlider? Kvarstår ändå den yngre personens medlemskap? Vad gäller om de skiljer sig?

  • Ska vi bevilja hustruns medlemskap?

    En lägenhet i vår förening har genom arvskifte tilldelats en person till 100 procent. Denne ansöker nu om medlemskap i föreningen tillsammans med sin hustru. För att hustrun ska medges medlemskap anser vi att ett gåvobrev eller köpeavtal ska skickas till oss som visar att lägenheten har fått två ägare om 50 procent vardera. Personen menar dock att det inte behövs eftersom de är gifta. Stämmer det?

  • Kreditupplysning på båda köparna?

    Vi har fått in en medlemsansökan från två personer som ska köpa bostadsrätten tillsammans, den ena ska äga 10 procent, den andra 90 procent. Det är troligt att det är den yngre av dem som ska bo i lägenheten. Ska vi ta kreditupplysning på båda? Hur ska vi hantera det om den ena har anmärkningar?

  • För gammal för bostadsrätt?

    Vi är en bostadsrättsförening för medlemmar som är 55 år eller äldre. Finns det någon möjlighet för oss att, efter två stämmobeslut, skriva in i våra stadgar att den som framöver förvärvar en lägenhet i vår förening ska vara +55 år, men inte över exempelvis 75 år?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01
  • Måste stadgarna undertecknas?

    I vår förening har vi på en extra stämma i april och en ordinarie årsstämma i juni fattat beslut om att uppdatera våra stadgar efter Bostadsrätternas mönsterstadgar. De ska nu tillsammans med protokoll från extrastämman och ordinarie årsstämman, skickas in till Bolagsverket. Behöver de uppdaterade stadgarna undertecknas av styrelsens ledamöter eller räcker det med att bifoga de båda protokollen?

    Stadgar 2018-07-01
  • Kan vi lägga förslag till nya stadgar på vår webbplats?

    Vår förening vill anta nya stadgar på nästa stämma. Det står ingenting i nuvarande stadgar om hur de nya stadgarna måste förmedlas till medlemmarna. Är det möjligt att gå ut med en kallelse via brev och hänvisa till förslag till nya stadgar som finns att läsa på vår webbplats? Det skulle spara mycket pappersutskrifter. Enligt nuvarande stadgar räcker det inte att själva kallelsen finns enbart på en webbplats.

    Stadgar 2018-04-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner