Vem ska besluta om laddplatser?

Laddstolpar

Fråga

Vi har cirka 230 parkeringsplatser i vår förening. Vi i styrelsen har ansökt om pengar inom ramen för det så kallade Klimatklivet att göra sex av dessa till p-platser med laddstolpar. Är det något som måste beslutas på en stämma?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom laddstolpar

  • Hur hanterar vi farlig laddning?

    Vi har motorvärmare på föreningens parkeringsplatser som de boende kan hyra för en fast summa varje månad. En av de boende laddar sin hybridbil via motorvärmaruttaget. Vi har förstått att man avråder från det. Hur ska vi som styrelse hantera det?

    Laddstolpar 2022-03-01
  • Kan kostnader för elbilsladdare debiteras alla?

    Vi överväger att installera laddare för elbilar. Frågan är om föreningen ska ta fram ett erbjudande till varje medlem, som denne får godkänna eller avböja? Eller kan föreningen se till att alla medlemmar får en laddare i anslutning till sin individuella parkeringsplats, och sedan ta ut kostnaden på månadsavgifterna? Laddaren kommer då att anslutas till varje medlems egen elcentral eftersom föreningen inte har någon gemensam elcentral över huvud taget. Kan föreningens årsstämma lagligen besluta att fördela kostnaden för installation av laddare för elbilar lika på alla medlemmar i föreningen?

    Laddstolpar 2021-05-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Ska vi säga upp garageplatserna?

    Vi kommer om några år att behöva gjuta om översta lagret av betong i vårt garage med 94 platser. Garageplatserna hyrs ut separat och ingår inte i bostadsrätterna. Garaget kommer då att behöva evakueras helt i cirka två månader. Hur går vi till väga på bästa sätt? Säger vi upp hyresavtalen eller ska vi sätta ner avgiften under denna tid?

    Garage och p-plats 2023-10-01
  • Hur säger vi upp avtalen för p-platserna utomhus?

    I vår förening har vi en parkering med 42 platser, varav sex platser innehas av andra än medlemmar i föreningen. Vi vill nu säga upp dessa och endast ha p-platsavtal med medlemmar. Är det bara att skicka meddelande om uppsägning till nuvarande innehavare eller finns det specifika krav kring hur detta ska göras?

    Garage och p-plats 2022-11-01
  • Kan vi be boende byta p-plats?

    Vi planerar att installera elbilsladdare på vår ena parkeringsplats. Kan vi då be någon som inte behöver eller vill ha laddare att byta p-plats? Våra platser är utomhus med särskilda avtal med en månads uppsägningstid. De kostar extra utöver månadsavgiften.

    Garage och p-plats 2021-12-01
  • Måste vi ha kvar handikapparkeringen?

    Vi har en handikapparkering inne i ett garage och en utomhus. Finns det krav på att en förening ska ha handikapparkering för medlemmar med handikapptillstånd eller för besökare? Och om det inte finns krav på det eller boende i föreningen med handikapptillstånd, kan vi i så fall hyra ut dessa platser till andra medlemmar?

    Garage och p-plats 2020-09-01
  • Får körskolan använda vår parkering som övningsplats?

    Vi har en stor parkeringsplats i vår bostadsrättsförening där både boende i föreningen och lokalhyresgäster hyr platser. Det är vår egen privata mark. En av våra lokalhyresgäster är en bilskola som hyr tre platser för sina övningsbilar. De använder också vår parkering för att öva med sina elever och anser att de har rätt till detta, precis som de har rätt att öva parkering på exempelvis Icas parkering. Vi anser att det är skillnad, dels för att det är privat mark och dels för att de boende betalar hyra för sina platser på parkeringen. Vad anser Bostadsrätterna om detta?

    Garage och p-plats 2020-05-01
  • Medlemspris för parkering?

    Vår förening har ett antal parkeringsplatser till uthyrning. Vi hyr ut både till medlemmar och icke medlemmar. Detta gäller öppna parkeringsplatser samt p-platser i carport. Är det juridiskt möjligt att debitera olika avgifter för samma typ av parkeringsplats, beroende på om den som vill hyra är medlem i föreningen eller inte, exempelvis hyresgäst i föreningen?

    Garage och p-plats 2019-03-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet