Kan styrelsen påverka andrahandshyran?

Andrahandsuthyrning i bostadsrätt

Fråga

Vi har en medlem som vill hyra ut sin bostad i andra hand på grund av arbete i annat land. Detta är ju skäl att få hyra ut, men vi anser inte att medlemmen tar ut en skälig hyra. Vi vill inte bidra till ockerhyror. Finns det något vi som styrelse kan göra åt detta?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom andrahandsuthyrning i bostadsrätt

  • Andrahandsuthyrning mot extra avgift – är det okej?

    Vi är en liten förening med 14 lägenheter och våra stadgar förbjuder uthyrning utan styrelsens medgivande. En medlem vill hyra ut sin bostad i andra hand under en period om två år och erbjuder sig att betala en extra avgift till föreningen som kompensation. Finns det något legalt hinder för en sådan lösning? Vi har inget i våra stadgar om avgift för andrahandsuthyrning.

  • Finns det en risk med långa andrahandsuthyrningar?

    I vår bostadsrättsförening finns ett par lägenheter som hyrs ut i andra hand. Några av andrahandshyresgästerna har bott där en tid och vi undrar om det finns någon regel om att hyresgästerna får besittningsrätt efter två år, eller annan tid? Vi vill minnas att det har varit så tidigare. Finns det någon risk med att ha andrahandsuthyrningar som pågår längre än två år?

  • Kan föreningen förbjuda andrahandsuthyrning?

    Vi har en medlem som hyr ut sin lägenhet i andra hand efter tillstånd från styrelsen. Det finns medlemmar som inte tycker att andrahandsuthyrning är något som gynnar bostadsrättsföreningen. Nu har medlemmarna ställt frågan om de kan lämna in en motion om att ändra i stadgarna så att föreningen inte längre ger tillåtelse att hyra ut i andra hand. Kan vi ha en sådan regel i stadgarna?

  • Vad gäller vid uthyrning till omyndigt barn?

    Vad gäller om ett par, som nyligen köpt en lägenhet i vår förening, vill låna eller hyra ut bostadsrätten till sin omyndiga dotter som är 17 år och studerar på gymnasiet? Hon kan ju inte underteckna något hyresavtal. I så fall ska föräldrarna underteckna avtalet och då undertecknar de ju för bägge parter. Hur hanterar vi detta?

  • Kan vi avsluta andrahandsuthyrningen?

    Vi har en boende som hyr ut sin lägenhet i andra hand sedan 2015. Nu har medlemmen återigen ansökt för de närmaste två åren, men detta har vi inte godkänt ännu eftersom vi är tveksamma. Medlemmen är sambo på annan ort och hyr ut lägenheten till sin sambos son. Anledningen till att vi inte vill förlänga är att vi tycker uthyrningen pågått för länge, men vi vet inte om det är skäl nog att neka uthyrningen.

  • Ska nya avgiften gälla även gamla tillstånd?

    Vi har nya stadgar och har numera rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning. En medlem i föreningen har sedan tidigare tillstånd att hyra ut till närstående. Vissa i styrelsen anser att avgiften även ska tas ut av denne medlem, medan andra tycker att det ska gälla nya ansökningar. Finns det något rätt och fel?

  • Hur debiteras avgiften för andrahandsboendet?

    Vi har en andrahandsuthyrning i föreningen och är osäkra på hur avgiften kan debiteras. Enligt stadgarna kan föreningen ta ut en avgift som är högst 10 procent av gällande prisbasbelopp per år. Om andrahandsuthyrningen gäller för flera år, och är godkänd, har föreningen då rätt att ta ut avgiften varje månad med en tolftedel? Och med uppräkning vid varje nytt år då prisbasbeloppet ändras? Eller måste den tas ut som ett engångsbelopp?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Hur får vi kontakt med den störande grannen?

    En medlem har uppträtt störande under sena kvällar och nätter. Trots tillsägelse har personen inte visat hänsyn till grannarna. Styrelsen har skickat en rättelseanmaning med rekommenderat brev, men medlemmen har inte löst ut brevet. Vi har fått det i retur. Det har visserligen varit tyst den senaste tiden, men vi vill ändå att rättelseanmaningen ska ha tagits emot. Hur gör vi?

    Störningar 2021-12-01
  • Vad gör vi åt störande röklukt?

    Vi har en medlem som störs väldigt mycket av grannens haschrökning. Vi förstår att det till viss del är en ventilationsfråga men undrar om vi från styrelsens sida kan göra något? Att inneha hasch är ju dessutom olagligt, vilket gör frågan extra känslig.

    Störningar 2021-11-01
  • Hur minskar vi störningen?

    En ny medlem i vår förening har aviserat att det kommer att bullra en del under den kommande månaden när de renoverar sin lägenhet. Normalt är väl att störande arbeten endast får ske vardagar mellan klockan 8 och 18, men efter coronapandemin jobbar många hemma, vilket skapar problem. Hur kan vi göra för att få medlemmen att störa så lite som möjligt?

    Störningar 2021-03-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Hur ska vi göra när grannens hundar stör?

    En medlem som bor i markplan i vår förening har köpt flera små hundar och satt upp ett stängsel på sin tomt där hundarna släpps ut för att rastas. Grannarna är överens om stängslet, men hundarna skäller ofta tidiga morgnar och sena kvällar. De som störs har framfört klagomål både till styrelsen och till grannen. Styrelsen har sagt till hundägaren att inte släppa ut hundarna på tomten före klockan 7 på vardagar och före 9 på helger eller efter klockan 22 alla dagar eftersom det inte går att garantera att de inte skäller. Hundägaren menar att denne har rätt att släppa ut hundarna vilka tider som helst och att vissa omständigheter gör att medlemmen inte kan rasta dem i koppel. Vi har därefter bett att de som störs ska dokumentera varje störning formellt. Vad kan vi mer göra och vad är det som gäller?

    Störningar 2019-10-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01
  • Måste hyresgästen vara minst 55 år?

    Vi är en 55+-förening med 49 lägenheter och en samlingslokal som vi hyr ut till kommunen. Kommunen äger fem av lägenheterna. Två av dessa lägenheter hyrs ut till ungdomar som inte uppfyller kraven på 55+. Vi har medlemmar som ifrågasätter detta. Vi undrar därför om vi kan kräva att även de som är andrahandshyresgäster är 55 år eller äldre? I våra stadgar, som antogs när föreningen bildades, står det: ”Bostadsrättshavaren får inrymma utomstående personer i lägenheten, om det inte medför men för föreningen eller annan medlem.” Detta är taget direkt från bostadsrättslagen.

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet