Hur får vi kontakt med den störande grannen?

Störningar

Fråga

En medlem har uppträtt störande under sena kvällar och nätter. Trots tillsägelse har personen inte visat hänsyn till grannarna. Styrelsen har skickat en rättelseanmaning med rekommenderat brev, men medlemmen har inte löst ut brevet. Vi har fått det i retur. Det har visserligen varit tyst den senaste tiden, men vi vill ändå att rättelseanmaningen ska ha tagits emot. Hur gör vi?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom störningar

  • Vad gör vi åt störande röklukt?

    Vi har en medlem som störs väldigt mycket av grannens haschrökning. Vi förstår att det till viss del är en ventilationsfråga men undrar om vi från styrelsens sida kan göra något? Att inneha hasch är ju dessutom olagligt, vilket gör frågan extra känslig.

    Störningar 2021-11-01
  • Hur minskar vi störningen?

    En ny medlem i vår förening har aviserat att det kommer att bullra en del under den kommande månaden när de renoverar sin lägenhet. Normalt är väl att störande arbeten endast får ske vardagar mellan klockan 8 och 18, men efter coronapandemin jobbar många hemma, vilket skapar problem. Hur kan vi göra för att få medlemmen att störa så lite som möjligt?

    Störningar 2021-03-01
  • Hur ska vi göra när grannens hundar stör?

    En medlem som bor i markplan i vår förening har köpt flera små hundar och satt upp ett stängsel på sin tomt där hundarna släpps ut för att rastas. Grannarna är överens om stängslet, men hundarna skäller ofta tidiga morgnar och sena kvällar. De som störs har framfört klagomål både till styrelsen och till grannen. Styrelsen har sagt till hundägaren att inte släppa ut hundarna på tomten före klockan 7 på vardagar och före 9 på helger eller efter klockan 22 alla dagar eftersom det inte går att garantera att de inte skäller. Hundägaren menar att denne har rätt att släppa ut hundarna vilka tider som helst och att vissa omständigheter gör att medlemmen inte kan rasta dem i koppel. Vi har därefter bett att de som störs ska dokumentera varje störning formellt. Vad kan vi mer göra och vad är det som gäller?

    Störningar 2019-10-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Måste extrastämman ske på det begärda datumet?

    Styrelsen måste ju alltid kalla till en stämma om minst en tiondel av de röstberättigade begär det. I begäran om extrastämma som inkommit till oss anges ett datum för stämman. Måste styrelsen rätta sig efter det datumet? Hur lång tid efter begäran inkommit har styrelsen på sig att arrangera extrastämman?

    Föreningsstämma 2022-03-01
  • Får båtar och husvagnar stå på föreningens mark?

    Får medlemmarna ställa upp vad som helst på mark som tillhör föreningen, alltså inte ingår i bostadsrätten? En medlem har en båt uppställd på sin infart. Nu har en annan medlem köpt en husvagn som står precis vid dennes ingång. Vi i styrelsen har inte godkänt något av det. Vad gör vi?

    Trivselregler 2021-08-01
  • Hur hanterar vi störande rökelsedoft?

    Vi har problem med en bostadsrättshavare som tänder rökelser på sin balkong, vilket stör grannen ovanför. Grannen är lite allergisk och har försökt prata med medlemmen och det hjälpte ett tag, men nu har rökelseanvändandet tagit fart igen. Vad kan vi i styrelsen göra?

    Trivselregler 2021-03-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan medlemmar som inte följer reglerna stängas av?

    Vi kommer att be medlemmarna skriva på ett avtal där det står att de ska följa vissa regler i tvättstugan, till exempel att hålla tvättstugan i gott skick och att det inte är tillåtet att boka mer än en tid per tillfälle. Även att medlemmen ska vara klar när tvättiden är slut. Kan vi stänga av medlemmar som inte följer ordningsreglerna?

    Trivselregler 2019-12-01
  • Vad gör vi med medlem som vägrar ha samma färg på balkongräckestyget?

    I vår förening har vi skrivit in i trivselreglerna att vi vill att de tyg som sätts upp på balkongräckena ska ha en enhetlig färg. En av våra medlemmar har satt upp ett balkongräckestyg med avvikande färg. Vi skrev då ett vänligt brev och påpekade detta men har inte fått någon reaktion på vårt brev. Vi vill nu ta saken vidare. Vad kan eller bör vi göra för att få medlemmen att förstå att föreningens ordningsregler gäller?

    Trivselregler 2019-08-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet