”Viktigt med noggranna kontroller”
Spaltmeter har skrivits om miljonsvindeln i Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö. Även Bostadsrätterna Direkt rapporterade för ett år sedan om de exceptionella händelserna då en tidigare ordförande och en styrelseledamot snuvade sina grannar på miljontals kronor.
Brf Ida som består av 738 lägenheter och fler än 1 000 boende fick 2015 en ny ordförande som handlade upp entreprenader av ett företag medkopplingar till ekonomisk brottslighet. Pengar lånades upp och fakturor betalades för arbeten som utförts bristfälligt eller inte alls.
I slutet av år 2018 fick så de anklagade, en före detta ordförande och en tidigare styrelseledamot, sina straff. Tingsrätten dömde dem till fängelse i ett år och tre månader samt fem års näringsförbud respektive villkorlig dom och böter.
– Det som hände i Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö är förstås mycket allvarligt men ska ändå ses som relativt ovanligt. Icke desto mindre är det viktigt att som styrelse i en bostadsrättsförening vara medveten om vad som krävs när det gäller exempelvis upphandling av större byggprojekt och rutiner kring bland annat attesträtt, säger Tove Lindau, jurist och styrelserådgivare hos Bostadsrätterna.
Hon framhåller att det till exempel är viktigt att det alltid är minst två ledamöterna som gemensamt har rätt att teckna föreningens firma. Likaså att mer än en person i styrelsen har rätt att attestera fakturor med stora belopp.
– Till exempel kan det vara lämpligt att fakturor över en viss summa attesteras av minst två personer innan utbetalning görs, säger Tove Lindau. Och betala aldrig arbeten i förskott, uppmanar hon.
I övrigt gäller som vid all affärsverksamhet att noggrant kontrollera de företag B som anlitas, till exempel genom att begära referenser och kontrollera att skatt och avgifter är betalda.
– Att entreprenören har en gällande ansvarsförsäkring är en annan sak som visar att företaget är seriöst, framhåller Tove Lindau.
När det gäller försäkring är det förstås också viktigt att föreningen själv har en ansvarsförsäkring om någon skulle kräva föreningen som fastighetsägare på skadestånd. Ekonomiska krav ställda på enskilda personer i styrelsen kan ersättas av styrelseansvarsförsäkringen som normalt ingår i fastighetsförsäkringen.
– Som regel ingår också skydd mot förluster, alltså förmögenhetsbrott, som det handlade om i fallet i Malmö. Om någon förskingrar föreningens pengar kan försäkringen lämna ersättning. Men återigen, det hör ändå till ovanligheterna, påpekar Tove Lindau.