Hyresgäster kan numera vräkas lättare

Tidigare kunde ett hyresavtal inte sägas upp enbart på grund av brott som begås i en hyresgästs bostad eller nära den. Men från och med 1 juli i år skärptes hyreslagen så att hyresvärdar, däribland bostadsrättsföreningar, får större möjligheter att säga upp ett hyreskontrakt i samband med händelser kopplade till brott.

Regeringen presenterade tidigare i år förslag som ska ge en hyresvärd större möjligheter att säga upp en hyresgäst så att denne tvingas flytta, vilket vi skrev om i Bostadsrätterna Direkt nr 3/24. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för trygga bostadsområden. Förslagen till lagändringar klubbades av riksdagen och började gälla den 1 juli i år.

Detta har betydelse för bostadsrättsföreningar med hyreslägenheter som inte ombildats.

Lagändringarna innebär bland annat att:

·       ett hyresavtal ska kunna sägas upp om hyresgästen, eller någon som hyresgästen ansvarar för, har begått brott som försämrar närmiljön för dem som bor i omgivningen,

·       uppsägning ska kunna ske om en bostad eller lokal används för att begå allvarlig eller omfattande brottslighet, och

·       tryggheten inom fastigheten ska tydliggöras och skärpas.

Det gäller alltså exempelvis för föräldrar, som har barn som bor hemma, att se till att de inte begår brott som skapar otrygghet för andra boende.

Skärpningarna i lagen innebär också att uppsägning ska kunna ske när brott begås på ett längre avstånd från lägenheten än vad lagen medger i dag. Det kan handla om en närliggande lekplats, skolgård eller vid en busshållplats.

Om en hyresgäst begår brott som kan väntas leda till hämndaktioner mot lägenheten, fastigheten eller dess omgivning kan det också leda till uppsägning.

Även reglerna kring inneboende ska stramas upp och hyresvärden ska få bättre möjligheter att kontrollera hur en lägenhet används.

– Det här berör förstås de bostadsrättsföreningar som har hyresrätter i sina föreningar. Tyvärr begås ju brott i bostadsområden oavsett upplåtelseform, så det finns även ett behov att se över bostadsrättslagstiftningen på det här området, i varje fall om de föreslagna ändringarna i praktiken ska leda till ökad trygghet i bostadsområden över hela landet, kommenterar Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Hyresgäster i bostäder och lokaler

    Många föreningar har bostäder i fastigheten som hyrs ut och en del föreningar har också lokaler. Reglerna för hur föreningen ska hantera dessa återfinns i hyreslagen och att inte känna till och följa lagreglerna kan stå föreningen dyrt.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut och hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet