Vem ansvarar för asbestsaneringen?

Ombyggnation i lägenhet

Fråga

En av våra medlemmar har påbörjat en badrumsrenovering och vid rivningen av det gamla badrummet upptäcktes asbest. Vem har ansvaret för sanering och kostnad för det, föreningen eller medlemmen?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom ombyggnation i lägenhet

  • Måste föreningen utreda åt möjliga köpare?

    En potentiell köpare av en lägenhet kräver en garanti från oss att en specifik vägg i lägenheten inte är bärande och att den kan tas ner. Troligen är den inte bärande, men någon garanti vågar vi inte lämna. Vem är egentligen ansvarig för en sådan teknisk utredning? Föreningen eller medlemmen? Åtminstone borde väl kostnaden ligga på bostadsrättshavaren?

  • Vem betalar konsulten?

    Vi behöver anlita konsultstöd för bedömning om en ansökan om ingrepp i väggar är genomförbar utan att den medför skada för föreningen. Får vi debitera medlemmen för denna kostnad eller måste föreningen stå för konsultkostnaden? Kan föreningen betala fakturan från konsulten och vidarefakturera medlemmen?

  • Är tvättmaskin i köket okej?

    En nyinflyttad medlem frågar om det är möjligt att installera en tvättmaskin i köket. Vi har tidigare godkänt att boende installerar diskmaskin i sitt kök om det görs fackmannamässigt, men tvättmaskin i kök har vi inte tidigare fått någon fråga om. Hur ska vi ställa oss till det?

  • Kan vi avtala om skador efter ombyggnation?

    Om en medlem vill bygga om badrummet, vilket ju ska godkännas av styrelsen, är det då lämpligt att vi skriver ett avtal med medlemmen om att denne ansvarar för eventuella kostnader vid skador på den övriga fastigheten? Eller räcker det med att medlemmen har en godkänd byggare och giltig hemförsäkring?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet