Nu är vintern här och bostadsrättsföreningen har nog slagit på värmen i huset för ett bra tag sedan. Men hur kommer det sig att Svenssons på bottenplan klagar över att det är så varmt – när jag uppe på plan 5 fryser och har det kallt?
Inomhusvärmen kommer oftast till oss via fjärrvärme och leds därefter vidare ut till våra element. Men hur kan det då komma sig att inomhustemperaturen varierar mellan olika lägenheter?
Fenomenet är inte ovanligt, säger Niklas Renfro, energi- & klimatrådgivare på miljöförvaltningen i Malmö stad:
– Det kan till exempel bero på undermåliga flöden i radiatorerna eller termostater som fastnat. Det går att lösa.
Men variationer av inomhustemperaturen är också vanliga när sommaren slår över mot höst eftersom utomhustemperaturen pendlar kraftigt. Det gör att cirkulationspumpen som är kopplad till radiatorkretsen slår av och på i tid och otid.
Kan den som vädrar mycket i sin lägenhet göra så att det blir kallare hos grannen?
– Påverkan från vädring är försumbar. Men vid häftig vädring får radiatorerna kämpa för att bibehålla inomhustemperaturen. Rekommendationen är att vädra med korsdrag i cirka fem minuter alternativt ställa ner termostaterna till önskad nivå ifall man uppskattar en lägre inomhustemperatur i sin lägenhet.
Så kommer värmen till dig!
Varmt vatten levereras till din fjärrvärmecentral genom rör i marken.
I fjärrvärmecentralen överförs värmen via två värmeväxlare. I den ena värms vattnet som ska gå ut till radiatorkretsen och i den andra värms vattnet till kranar och duschar.
Fjärrvärmecentralen reglerar automatiskt värmen till elementen utifrån utomhustemperaturen. Till varje element finns oftast en termostat installerad som antingen ökar eller begränsar flödet av varmvatten för att behålla önskad inomhustemperatur. En dåligt fungerande termostat kan leda till att rummet blir alltför varmt eller för kallt.
3 orsaker till kalla rum
För lite varmvatten i elementen. En fackman kan genomföra en injustering av radiatorkretsen genom att se till så att ventilerna som reglerar flödena av varmvattnet i radiatorkretsen och elementen överensstämmer med värmebehovet. Om ingen injustering skett på 10–15 år så är det troligen dags.
Termostater som fastnat i ett läge. Det händer att piggen som sitter i ventilhuset bakom termostaten fastnat i ett läge. Rummen upplevs då svalare än andra eftersom ventilen är låst i ett begränsat läge som förhindrar rätt mängd varmvatten att cirkulera i elementet. Det är bra att motionera termostaten 2–3 gånger om året genom att skruva in och ut handratten till botten i båda riktningar några gånger för att förebygga att piggen fastnar.
Begränsad värmespridning. Tjocka gardiner, tunga möbler eller elementskydd framför radiatorer kan vara en anledning till att det blir kallt inomhus, eftersom termostaten stänger flödet av varmvatten när närområdet uppnått rätt inomhustempereratur.
Energimyndigheten har just gjort det enklare att hitta goda råd om hur det går att spara både energi och pengar. På nylanserade webbplatsen energiochklimatrådgivningen.se samlas information och tips för både privatpersoner och bostadsrättsföreningar.
I nybyggda Brf Notuddsparkens miljöcertifierade passivhus står hållbarhet i centrum. Men det handlar inte bara om att minska klimatavtrycket utan också om de sociala aspekterna. Därför har en modell avsedd att hjälpa hemlösa med boende arbetats fram.
Att skaffa gemensam el är dyrt, men är för boende och förening en plusaffär på bara några år. Brf Rektangeln 22 gjorde det för ett år sedan och det är bara en sak de ångrar – att de inte gjorde det tidigare.
Energieffektiviserande åtgärder kan vara dyra investeringar men kan sänka kostnaderna och ge minskad miljöpåverkan. På köpet blir inomhusklimatet ofta bättre. Här är åtta punkter som kan förbättra er förening.
I spåren av de höga elpriserna är energirenoveringar av flerfamiljshus stort runt om i Europa. I Sverige är aktiviteten inte lika intensiv. Dels för att våra hus är relativt välisolerade. Dels för att Sverige tackade nej till ett renoveringsstöd från EU på fyra miljarder. Ändå kan det enligt experterna löna sig att se över sitt hus – särskilt om det görs vid rätt tillfälle.
Påtagligt minskad energiförbrukning, ett jämnare och mer behagligt inomhusklimat, lägre bullernivåer och en tryggare utemiljö. Bostadsrättsföreningen Kungsberget i Linköping har genomfört en energirenovering som enbart verkar ha positiva effekter.
Att installera solceller blir allt vanligare och det är ett sätt att hålla nere föreningens och medlemmarnas kostnader. Innan arbetet startar bör ändå styrelsen göra en grundlig undersökning av förutsättningarna.
Hushållsmaskinerna slukar el som törstiga galopphästar. Men är det någon idé att byta ut dem mot nya, energieffektivare? För klimatet? För plånboken? Här är några tumregler att hålla sig till.
När oljeorganisationen Opec spände musklerna några veckor hösten 1973 lärde sig
många svenskar snabbt en finsk fras: Ei saa peittää – får ej övertäckas. Direktverkande
el för uppvärmning hade blivit ett rationellt – om än lite brandfarligt – val.
Bostadsrättsföreningen Vänerparken har gjort alla rätt. Räntor och elpris är bundna och underhållsarbetet går enligt plan. Ändå väntar troligen en avgiftshöjning nästa år, för helt går det inte att undvika kostnadsökningen.
Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.
Du ska på den här kursen inspireras till att påbörja och planera föreningens hållbarhetsarbete på både lång och kort sikt. Därtill få kunskap om hur du genom ert hållbarhetsarbete kan bidra till en bättre miljö och samtidigt spara pengar.
Bli medlem
Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).