Kapade kostnader med delad el

Medlemmarna i Brf Äppleodlingen sparar flera tusen kronor per år på att ha gemensamt elavtal. Per hushåll. – Det fungerar mycket bra, säger ordförande Jan Klingspor.

Föreningen består av två fyravåningshus med sammanlagt 36 lägenheter och ligger i skånska Bjärred vid Öresund. I början på 2021 installerades 386 solpaneler på de båda hustaken. I samma veva gick föreningen över till ett gemensamt elabonnemang.

– Tidigare hade varje hushåll egna avtal. Nu har vi ett gemensamt för hela föreningen, det vill säga den el som går åt till hissar, värmepump, belysning i trapphus och liknande, men även den el som föreningens medlemmar använder sig av i sina egna bostäder, säger Jan Klingspor.

– Gemensam el är en förutsättning för att vår satsning på solceller ska vara lönsam och ökar mängden solel som vi årligen kan producera utan att behöva skatta för inkomsten.

Det elbehov som solpanelerna inte klarar att fylla täcks genom att föreningen köper in el som den därefter säljer vidare till medlemmarna.

Hur mycket sparar ni på att ha gemensam el?
– Det är de fasta avgifterna som medlemmarna slipper med gemensam el. De rörliga – som beror på förbrukningen – påverkas inte.

– Hade vi inte gått över till gemensamt elavtal hade de fasta kostnaderna legat på 540 kronor per månad och lägenhet. För 36 lägenheter innebär det 233 000 kronor per år. Samtidigt kostar mätning av hur mycket el varje lägenhet gör av med föreningen 780 kronor i månaden för alla lägenheter, det vill säga 9 360 kronor per år.

Det innebär sammantaget en besparing på cirka 6 000 kronor per lägenhet och år.

– Föreningens fasta avgift har inte påverkats. I samband med att vi gick över till gemensam el fick vi installera nya elmätare, vilket kostade oss 180 000 kronor. Men det var väl använda pengar.

Jan Klingspor berättar att föreningen varje månad får en excelfil med information om respektive lägenhets elförbrukning från det företag som svarar för den individuella mätningen. 

– Utifrån förbrukning och månadens rörliga elpris räknar vi från styrelsens sida ut hur mycket var och en ska betala. Det meddelar vi sedan till vår ekonomiska förvaltare som ser till att uppgiften kommer med på avin för månadsavgiften.

Bostadsrätternas styrelserådgivare David Sjöqvist blir positivt överraskad när han får höra hur mycket medlemmarna i Brf Äppleodlingen sparar på att ha ett gemensamt elavtal.

– Samtidigt bör man vara klar över att besparingspotentialen skiftar mellan olika delar av landet och olika nätbolag. Innan en förening bestämmer sig för att gå över till gemensamt elavtal bör den göra en ordentligt undersökning av vad en övergång kan tänkas kosta och vad föreningen kan spara på ett sådant avtal.

– Det är inte minst viktigt att ta reda på vilka tekniska installationer och förändringar som kan behöva göras, till exempel ändring av föreningens elcentral, byte av elmätare eller till större säkring.

I samband med övergång till gemensam el förekommer det att elnätsbolag tar ut en särskild avgift på upp emot tusen kronor per lägenhet för nedtagning av gamla mätare. 

Enligt David Sjöqvist hänger växande intresse för gemensam el åtminstone delvis samman med att allt fler föreningar installerar solpaneler och då väljer en kombinationslösning. 

Måste alla i en bostadsrättsförening säga ja till en övergång?
– Nej, normalt sett räcker det med ett majoritetsbeslut på föreningens årsstämma. Beslutet gäller därefter alla i föreningen.

 Gemensamt elavtal

  • Kan leda till lägre kostnader, men även till ökad administrativ börda för föreningens styrelse.
  • Medlemmarna förlorar möjligheten att välja elhandelsleverantör.
  • Rätten till ersättning och skadestånd i samband med elavbrott kan försämras.
  • För att underlätta administrationen kan det vara en bra idé att anlita en systemleverantör för inhämtning och bearbetning av mätdata.

Av: Mikael Bergling

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Energieffektivisering

    Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

  • Solceller

    Att installera solceller blir allt vanligare och det är ett sätt att hålla nere föreningens och medlemmarnas kostnader. Styrelsen bör göra en grundlig undersökning av förutsättningarna innan arbetet startar.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner