Köpa nya vitvaror eller slita ut de gamla?

Hushållsmaskinerna slukar el som törstiga galopphästar. Men är det någon idé att byta ut dem mot nya, energieffektivare? För klimatet? För plånboken? Här är några tumregler att hålla sig till.

Gamla elektronikvaror kan vara hemmets största energitjuvar. En kyl och frys drar ström dygnet  runt och i takt med att kilowattimmarna snurrar, kanske börjar det bli dags att byta ut dem. 

– Det finns absolut pengar att spara genom att byta ut äldre skåp. Beroende på ålder kan du nog utan större problem spara 200 kilowattimmar per år vid byte av skåp, säger Oskar Herodes, produktexpert på vitvarutillverkaren Miele, och jämför historiskt: 

– Kylskåp drar i dag runt 98 kilowattimmar per år och frysar cirka 250. För tio år sedan drog nog skåpen i alla fall 100 kilowattimmar mer per år.

När är en produkt gammal nog att bytas?
– Det finns ingen allmän rekommendation. Men räknas den totala energiförbrukningen för  tillverkning av material, konstruktion av produkt och transport är det alltid mer energisnålt och hållbart för miljön  att inte byta bort en fungerande produkt – även om energiförbrukningen kan bli lägre.

Kan jag veta vad mina hushållsmaskiner drar i dag?
– Absolut. Gör en energiförbrukningsmätning över till exempel ett dygn eller en vecka för att veta hur mycket ström ditt hushåll drar. Du kan också köpa en flyttbar energimätare att sätta mellan produkt och eluttag för att få en exakt mätning. Ser du att det är skillnad mot en ny produkt, men som inte är jättestor, då är mitt råd att titta efter andra energitjuvar först, som uppvärmningen av bostaden.

Hur väljer jag mest klimatsmart?
– Välj en hushållsmaskin som håller länge. Då får du låg energiförbrukning och låg miljöpåverkan. Gör också efterforskning av materialen som används i produkten – och se till att återvinna dina gamla maskiner.

Hur vet jag om det är en miljövänligt tillverkad produkt?
– Målet är en cirkulär produktion, men det finns ingen gemensam praxis för att redovisa det. Det är bara vad leverantören själv upplyser om.

Tips!

Flyttbara energimätare som enkelt mäter vad dina hushållsmaskiner drar finns att köpa i elektronikbutiker.

Två energitjuvar

  • Torktumlaren är den stora energitjuven i tvättstugan. Visste du att det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem? Lufttorka din tvätt i stället – eller köp en avfuktare.
  • Kyl och frys drar mycket el eftersom de är i gång så gott som alltid. Se till att hålla dörrarna stängda och täta. Städa och dammsug baksidan av kyl och frys.

    Källa: Eon

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Energieffektivisering

    Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner