”Vi har haft tur och agerat i rätt tid”

Bostadsrättsföreningen Vänerparken har gjort alla rätt. Räntor och elpris är bundna och underhållsarbetet går enligt plan. Ändå väntar troligen en avgiftshöjning nästa år, för helt går det inte att undvika kostnadsökningen.

Nöjda boende i Brf Vänerparken som har bundet elpris i två år till. Från vänster Ingvar Hydrén, Nina Bjärnsund, Marianne Erwing, Stefan Bjelkholm, Ulf Olsson, Christer Börjesson, och Johnny Ekström. Foto: Sofia Sabel
Nöjda boende i Brf Vänerparken som har bundet elpris i två år till. Från vänster Ingvar Hydrén, Nina Bjärnsund, Marianne Erwing, Stefan Bjelkholm, Ulf Olsson, Christer Börjesson, och Johnny Ekström. Foto: Sofia Sabel

Kvällssolen kastar sitt guld över husen vid Vänerns strand. I rabatten konkurrerar höstens alla rödgula färger med varandra.

För de boende i Vänerparkens bostadsrättsförening i Vänersborg är utsikten vardagsmat. Alla lägenheter i huset har balkonger mot sjön och den sjunkande solen.

– Det här är en liten förening med 75 lägenheter. Majoriteten som bor här har varit med från starten, berättar Ulf Olsson som är ordförande i föreningen.

Just den här kvällen är det fullt i bostadsrättsföreningens gemensamma lokal. Räddningstjänsten ska komma på besök och prata om förberedelser för eventuella översvämningar. De vita husen från 2003 ligger alldeles vid strandkanten och vid kraftiga skyfall riskerar vattennivån att höjas i Vänern.

– De flesta av medlemmarna är väldigt engagerade i sitt boende. Vi känner varandra och träffas regelbundet under olika aktiviteter, säger Marianne Erwing, tidigare ordförande i föreningen. 

Vi har haft rörligt elpris under lång tid, men under förra hösten kände vi oss lite oroliga och valde att binda det på tre år.

Under de senaste månaderna när larmen har ljudit om höga elpriser och stigande räntor, har Vänerparken haft sitt på det torra. En förutseende styrelse har gjort att föreningen landar mjukt.

– Vi har haft rörligt elpris under lång tid, men under förra hösten kände vi oss lite oroliga och valde att binda det på tre år. Det har gjort att vi har sparat över 350 000 kronor under de första elva månaderna, säger Ulf Olsson.

Priset för det gemensamma abonnemanget är 48 öre per kilowattimme och där kommer det att stanna till september 2024. Det spelar ingen roll hur mycket elpriserna skenar på marknaden, siffrorna på Vänerparkens elräkning förblir desamma. Även räntorna på huset är bundna på flera  år. 

– Vi har inga akuta orosmoment just nu. Men vi är naturligtvis observanta på utvecklingen, säger Ulf Olsson.

Även om Brf Vänerparken har full kontroll på sin ekonomi, finns det prissättningar som styrelsen inte kan påverka. Bland annat har Vattenfall aviserat en prishöjning av fjärrvärmen inför 2023,  plus att priset för vatten och avlopp stiger. Därför funderar styrelsen, trots allt, på en avgiftshöjning inför nästa år.

– Priset nu är faktiskt tio procent lägre än när vi flyttade in. Jag tror att de boende kommer att ha all förståelse för att avgiften går upp litegrann, säger Marianne Erwing. 

De allmänna tips som energirådgivarna brukar ge, har föreningen lyssnat på. Rörelsedetektorer i de allmänna utrymmena är redan installerade och alla lampor har bytts ut mot ledbelysning.  Dessutom har föreningen anlitat en energikonsult som dyker upp i Vänerparken Marianne Erwing
under nästa vecka. Förhoppningen är att det ska finnas ännu fler åtgärder som kan pressa ner den gemensamma elkonsumtionen.

– Vi skickar också ut månadsbrev till alla medlemmar där vi uppmanar till varsamhet med energianvändningen. Men jag tror knappast någon har missat informationen om de skenande elpriserna, säger Ulf Olsson.

Eftersom huset är relativt nytt har det hittills inte krävt några större renoveringar. Föreningen har en underhållsplan på 25 år som uppdateras varje år. Det som står näst på tur är att de tjugo år gamla hissarna ska ses över och att fläktstyrningen i huset behöver en översyn.

– Vi har haft tur och agerat i rätt tid. Nu kan vi bara sitta lugnt i båten och se vad som händer under nästa år, säger Ulf Olsson.

Av: Lotta Engelbrektson

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Energieffektivisering

    Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

Relaterade kurser

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner