Är det tillåtet att äga bostadsrätten utan att bo?

Fråga

Är det tillåtet att äga nyttjanderätten till en lägenhet men inte bo där i praktiken? Medlemmen har tidigare hyrt ut den i andra hand men senare blivit nekad av både styrelsen och hyresnämnden. Lägenheten har stått tom en lång tid. Avgifterna inkommer men det är sårbart för föreningar när medlemmarna inte bor där. Vad är reglerna kring detta?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Kan hyresgästen väljas in i styrelsen?

    En av våra hyresgäster har anmält intresse att sitta i styrelsen. I våra stadgar står följande: ”Till ledamot eller suppleant kan förutom medlem även väljas person som tillhör medlemmens familjehushåll och som är bosatt i föreningens hus. Stämma kan dock välja en (1) ledamot som inte uppfyller kraven i föregående mening, denne kan även av styrelsen utses till ordförande.” Ska vi tolka stadgarna som att hyresgästen kan väljas in i styrelsen?

    Valberedning 2022-06-01
  • Hur räknas en ledamots röst vid frånvaro?

    Inför konstituerandemötet som vi håller direkt efter årsmötet kommer en ordinarie ledamot att vara bortrest. Kan dennes röst gälla genom fullmakt eller ska en suppleant gå in, eller måste vi skjuta på det konstituerande styrelsemötet? Vad är korrekt att göra?

    Styrelsens arbete 2022-06-01
  • Måste extrastämman ske på det begärda datumet?

    Styrelsen måste ju alltid kalla till en stämma om minst en tiondel av de röstberättigade begär det. I begäran om extrastämma som inkommit till oss anges ett datum för stämman. Måste styrelsen rätta sig efter det datumet? Hur lång tid efter begäran inkommit har styrelsen på sig att arrangera extrastämman?

    Föreningsstämma 2022-03-01
  • Hur väljer vi ny internrevisor?

    Vår internrevisor kommer att avgå under vintern. Måste vi ha en extrastämma för att välja en ny revisor eller kan vi i styrelsen anlita en ny?

    Revisor 2021-12-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet