Kan vi neka renoveringen om våtrumsintyg saknas?

Publicerat 2025-04-01 i Ombyggnation i lägenhet

Fråga

En boende i vår förening vill renovera badrummet. Vi i styrelsen vill att medlemmen väljer ett företag som har våtrumsintyg. Kan vi neka renoveringen om medlemmen anlitar någon utan intyg eller sin händiga släkting?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom ombyggnation i lägenhet

  • Bör man kolla upp elledningar före borrning?

    En medlem har i sin lägenhet råkat borra hål i en elkabel som tillhör föreningen. Styrelsen har därför fått anlita elektriker som åtgärdat skadan. Ska detta gå på medlemmens försäkring? Har medlemmar en skyldighet att kolla upp var elledningar går innan de borrar?

  • Måste föreningen utreda åt möjliga köpare?

    En potentiell köpare av en lägenhet kräver en garanti från oss att en specifik vägg i lägenheten inte är bärande och att den kan tas ner. Troligen är den inte bärande, men någon garanti vågar vi inte lämna. Vem är egentligen ansvarig för en sådan teknisk utredning? Föreningen eller medlemmen? Åtminstone borde väl kostnaden ligga på bostadsrättshavaren?

  • Vem betalar konsulten?

    Vi behöver anlita konsultstöd för bedömning om en ansökan om ingrepp i väggar är genomförbar utan att den medför skada för föreningen. Får vi debitera medlemmen för denna kostnad eller måste föreningen stå för konsultkostnaden? Kan föreningen betala fakturan från konsulten och vidarefakturera medlemmen?

  • Är tvättmaskin i köket okej?

    En nyinflyttad medlem frågar om det är möjligt att installera en tvättmaskin i köket. Vi har tidigare godkänt att boende installerar diskmaskin i sitt kök om det görs fackmannamässigt, men tvättmaskin i kök har vi inte tidigare fått någon fråga om. Hur ska vi ställa oss till det?

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Är nedgrävning av kabeln okej?

    Ett hushåll i vår förening vill gräva ner en elkabel från ett enskilt elskåp till en parkeringsplats där en laddstolpe till elbil ska installeras. Elkabeln ska delvis läggas på mark som tillhör föreningen men parkeringsplatsen ligger på mark som ingår i bostadsrätten för det hushåll som vill installera laddboxen. Är det något särskilt vi i styrelsen bör tänka på innan vi godkänner denna typ av nedgrävning av elkabel?

  • Ska föreningen betala medlemmens ledningar?

    Styrelsen har godkänt att en medlem får bygga om och bygga ut sitt badrum, men för att kunna göra det måste nya vattenledningar kopplas. Byggaren vill att styrelsen står för kostnaderna för ledningar och kopplingar eftersom det är föreningens egendom. Är det en kostnad vi ska ta som förening?

  • Får medlem ändra i gruppcentralen?

    Har en medlem rätt att ändra i sin gruppcentral genom att till exempel byta en 10 ampers säkring till en på 16 amper utan att begära tillstånd av styrelse? Frågan gäller även om denne får sätta dit fler säkringar vid behov så länge som det inte överbelastar inkommande säkring.

  • Är det tillåtet att borra i fasaden?

    En medlem i vår förening har en egen entré, åtskild från huvudentrén. Uteplatsen vid entrén ingår inte i bostadsrätten. På den putsade fasaden utanför entrén har medlemmen borrat hål och hängt upp blomkrukor och en spaljé. Finns det särskilda regler för det?

  • Hur kan vi hantera boende som gör fasadingrepp?

    Antalet boende hos oss som borrat och hängt upp diverse anordningar på fasaden vid uteplatser och balkonger har ökat. Några saker är tveksamt tunga och vi är rädda att de skadar fasaden. I våra trivselregler står att godkännande måste inhämtas från föreningen, men få gör det. Hur får vi medlemmarna att förstå att de ska ansöka om lov först?

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner