Är månadsavgiften rimlig? Så får du koll
Att månadsavgiften är tänkt att täcka föreningens löpande kostnader vet de flesta om. Men vilka är dessa kostnader och hur kan du som medlem ta reda på om avgiften ligger på rätt nivå? Gunilla Litzull, ekonom och styrelserådgivare på Bostadsrätterna reder ut vad som gäller
Rubriker om chockhöjningar av månadsavgiften fanns det gott om i nyhetsflödet under 2023. Höjda räntor och kraftig inflation ledde till oro hos många bostadsrättsföreningar. Hur det kommer att utvecklas framåt är svårt att sia om, men en sak är säker: månadsavgifter har blivit ett hett diskussionsämne. Och att få en heltäckande bild av föreningens ekonomi som boende är inte helt enkelt. I regel är det först när årsredovisningen presenteras inför stämman som redovisningen blir tillgänglig. Men det finns några knep för att få bättre koll.
– Det du kan göra är att titta på förra årets redovisning och se efter när räntan på lånen ska omförhandlas. Skulle den öka med några procent för en förening med några miljoner i lån innebär det förmodligen en ökad månadsavgift, säger Gunilla Litzull.
Utöver lån brukar också förvaltningsberättelsen innehålla information om planerat underhåll. En omfattande renovering eller ombyggnad kan innebära en dramatisk ökning, i synnerhet vid hög inflation.
En rekommendation är att styrelsen informerar medlemmarna i god tid inför en höjning.
– Det finns ingen lag som säger att styrelsen måste informera om avgiftshöjningar, men det är en god idé att göra det i tid för att undvika onödigt missnöje. Om det är möjligt kan styrelsen höja avgiften lite åt gången för att inte behöva chockhöja, säger Gunilla Litzull.
Nu ska det också bli enklare att tyda årsredovisningar. Från och med räkenskapsåret 2023 måste nämligen fem nya nyckeltal finnas med, däribland skuldsättning per kvadratmeter, räntekänslighet och sparande per kvadratmeter samt kassaflödesanalys.
– Kraven är bra för det kommer att bli tydligare vad det kostar. Nyckeltalen ska spegla räkenskapsåret och är tänkt som en jämförelse till andra föreningar, men även årsvis för den egna föreningen, säger hon.
Till den som vill få riktigt bra insyn i föreningens ekonomi och dessutom ha möjlighet att påverka har Gunilla Litzull ett tips.
– Vill du engagera dig och på riktigt förstå föreningens ekonomi ska du gå med i styrelsen.