Kan vi kräva att medlemmar renoverar sina badrum?

Publicerat 2020-08-01 i Vattenskador

Fråga

Hälften av badrummen i vår förening är gamla, cirka 30 år. Enligt stadgarna har ju medlemmarna underhållsansvaret för sina lägenheter. Men frågan är, kan föreningen ställa krav på de medlemmar som inte renoverat ytskikten i sina badrum att faktiskt göra det? Och vad händer om de ändå inte gör det och det sedan uppstår en läcka med fuktskador som följd?

Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor och svar inom vattenskador

  • Är medlemmen ansvarig för skadorna?

    Hos en medlem har ett vattenburet element bytts ut då det hade börjat läcka. Detta betalade föreningen. Efter bytet har det visat sig vara skador i ytskiktet bakom elementet och medlemmen tycker att föreningen ska bekosta lagningen, men i våra stadgar står att varje medlem är ansvarig för ytskikten i lägenheten. Gör vi rätt som meddelar medlemmen att hen får stå för kostnaden att åtgärda det?

    Vattenskador 2023-06-01
  • Medlemmen har erkänt – ska hen betala skadan?

    Vi har en medlem som orsakat en vattenskada då dennes diskmaskin har läckt. Mätningar visar att vattnet gått ner i trossbotten. Ska föreningen verkligen stå för kostnaden för självrisk när medlemmen själv är medveten om vad som hänt och har erkänt att denne har orsakat skadan? Borde inte medlemmens försäkringsbolag stå för allt? Eller blir det ett skadeståndsärende?

    Vattenskador 2022-08-01
  • Vem betalar fuktmätningen?

    Vi har en medlem som hävdar att hen har fått en skada på sin parkett som beror på att vatten kommit in utifrån. Golvet är 13 år gammalt. Styrelsen är tveksam, men har beställt en fuktmätning. Vem betalar för fuktmätningen om det visar sig inte vara någon vattenskada?

    Vattenskador 2021-04-01
  • Vad menas med ytbeläggning och ytbehandling?

    Det har uppstått en vattenskada där medlemmen ska bekosta reparationen av golv och tak inne i bostaden. Hur förklarar vi för medlemmen vad följande skrivning i stadgarna innebär i praktiken: ”ytbeläggning på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling, som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt”?

    Vattenskador 2020-09-01
  • Ska medlemmen betala för vattenskadan?

    Varje medlem i vår förening har ett vattenutkast på ytterväggen ut mot den gemensamma trädgården. Dessa vattenutkast har med tiden frusit på vintern eller blivit utslitna i olika omgångar. Hittills har varje medlem då bekostat ett nytt vattenutkast samt anlitande av rörmokare. Nu har återigen ett av medlemmarnas vattenutkast slitits ut och sprungit läck. Denna gång med följden att dennes innervägg måste brytas upp för att komma åt vattenröret som satt innanför och en inspektionslucka fick monteras. Nu undrar vi om det är medlemmens ansvar att stå för denna kostnad, alternativt stå för en del av kostnaden då arbetet utfördes både in- och utvändigt? Har vi gjort fel tidigare, då medlemmen själv stått för kostnaden?

    Vattenskador 2018-07-01
  • Vattenskada i förråd – på vilken försäkring?

    I vår förening ingår ett förråd till varje lägenhet. En medlem har fått saker förstörda i sitt förråd på grund av att vatten har läckt in från gården. Osäkert varför men en förklaring kan vara att det tidvis har regnat mycket. Frågan är om detta täcks av föreningens försäkring eller av bostadsrättshavarens försäkring?

    Vattenskador 2018-03-01

Andra vanliga frågor inom relaterade ämnen

  • Stadgeändring – kan vi slippa ha två stämmor?

    För att en stadgeändring ska kunna genomföras krävs ju att alla röstberättigade är ense på en stämma, alternativt att kalla till två stämmor. Menas alla röstberättigade i föreningen eller bara de som närvarar på stämman? Kan vi på något sätt undvika att behöva hålla två stämmor ifall någon enstaka röstberättigad saknas vid första stämman?

    Stadgar 2023-05-01
  • Kan vi byta till era mönsterstadgar?

    Vi behöver uppdatera våra stadgar. Kan vi byta ut våra gamla stadgar och använda Bostadsrätternas mönsterstadgar med bara individuella anpassningar? Vi tänkte ha en extrastämma för detta tre veckor innan ordinarie stämma. Är det okej?

    Stadgar 2020-04-01
  • Kan sambo till medlem sitta i styrelsen?

    Till nästa årsstämma behöver vi nya ledamöter till styrelsen. Kan en person som är sammanboende eller gift med en medlem i föreningen, men som inte själv är medlem, väljas in i styrelsen?

    Stadgar 2019-02-01
  • Måste stadgarna undertecknas?

    I vår förening har vi på en extra stämma i april och en ordinarie årsstämma i juni fattat beslut om att uppdatera våra stadgar efter Bostadsrätternas mönsterstadgar. De ska nu tillsammans med protokoll från extrastämman och ordinarie årsstämman, skickas in till Bolagsverket. Behöver de uppdaterade stadgarna undertecknas av styrelsens ledamöter eller räcker det med att bifoga de båda protokollen?

    Stadgar 2018-07-01
  • Kan vi lägga förslag till nya stadgar på vår webbplats?

    Vår förening vill anta nya stadgar på nästa stämma. Det står ingenting i nuvarande stadgar om hur de nya stadgarna måste förmedlas till medlemmarna. Är det möjligt att gå ut med en kallelse via brev och hänvisa till förslag till nya stadgar som finns att läsa på vår webbplats? Det skulle spara mycket pappersutskrifter. Enligt nuvarande stadgar räcker det inte att själva kallelsen finns enbart på en webbplats.

    Stadgar 2018-04-01

Relaterade artiklar

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner